Πολιτική

Φέσσας/ΣΕΒ για διαπραγμάτευση: Μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου


Κώδωνα κινδύνου για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης  έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της ΤτΕ ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις» και ότι «σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία». 

Ξεκινώντας από αυτή την εκτίμηση, ο επικεφαλής του θεσμικού φορέα των επιχειρήσεων  είπε ότι «η κοινωνία βρίσκεται σε νευρική κρίση, η οικονομία επιεικώς υπολειτουργεί και η πολιτεία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.» 

Ο κ. Φέσσας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και στην επακόλουθη ενθάρρυνση της παραβατικότητας, σημειώνοντας ότι τα κίνητρα φοροδιαφυγής μεγαλώνουν, καθώς οι αυξημένοι συντελεστές δημιουργούν κίνητρο για μεγαλύτερη φοροκλοπή. 

«Αντί να συζητάμε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως τη φορολόγηση όλων από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, εξαντλούμαστε σε σενάρια περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Προσεγγίζουμε έτσι οριακές καταστάσεις, όπου τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπερφορολόγησης, είναι αδύνατη πλέον η προσέλκυση κεφαλαίων και ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, που εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού.»

Ο κ. Φέσσας πρότεινε ως λύση την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με συνακόλουθη μείωση της χρήσης μετρητών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, μόνον οφέλη θα αποφέρουν. Μόνο από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80%, και το κράτος να εισπράττει επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι οι τράπεζες αν και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, καθώς επιβαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη σωστής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ώστε να απεμπλακούν οι τράπεζες και να αναδιαρθρωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. «Ο ηθικός κίνδυνος απειλεί να κλονίσει την ελάχιστη πίστη που απέμεινε στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να μπει άμεσα τέλος σε ένα καθεστώς που ευνοεί τους ασυνεπείς», ανέφερε ο κ. Φέσσας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις