Αγορές

Fed: Σήμα για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο


Μήνυμα για αύξηση του βασικού της επιτοκίου σύντομα, πιθανόν τον Μάρτιο έστειλε η Fed μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για την Ανοικτή Αγορά, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από τον στόχο του 2%  ενώ η αγορά εργασίας είναι ισχυρή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από το επίπεδο του 0 με 0,25% που βρίσκονται σήμερα θα είναι πιθανότατα σύντομα κατάλληλη. «Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά πάνω από το 2% και μια ισχυρή αγορά εργασίας, η επιτροπή FOMC έκρινε ότι θα είναι σύντομα κατάλληλη μια αύξηση των επιτοκίων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fed απέσυρε από την ανακοίνωση ότι η επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων, μια φράση που υπήρχε σε κάθε ανακοινωθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Fed σημείωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μετά την έναρξη των αυξήσεων επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη πτώση των μετοχών από την αρχή του έτους έχει κάνει πιο δύσκολο το έργο της Fed και για αυτό τον λόγο απέφυγε διατυπώσεις μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις