Τράπεζες

Fed: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης


Την απόφασή της να περικόψει το βασικό επιτόκιο αναφοράς της για τα ομοσπονδιακά κεφάλαια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% έως 1,75%, ανακοίνωσε η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, προχωρώντας έτσι στην τρίτη μείωση για το τρέχον έτος.

Στην ανακοίνωση για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις των πληροφοριών που γίνονται γνωστές για τις οικονομικές προοπτικές και με βάση αυτές θα διαμορφώνει άποψη για την κατάλληλη πορεία" διαμόρφωσης του βασικού επιτοκίου της.

Οκτώ από τους συνολικά 10 αξιωματούχους της Fed ψήφισαν υπέρ της μείωσης του επιτοκίου αναφοράς της ομοσπονδιακής τράπεζας, το οποίο χρεώνεται σε διατραπεζικά δάνεια διάρκειας μίας ημέρας, κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι δύο ψήφισαν κατά, προκρίνοντας τη διατήρηση του επιτοκίου στα τρέχοντα επίπεδα.

Η σημερινή κίνηση σηματοδοτεί την τρίτη κατά σειρά μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Fed από τον Ιούλιο, με στόχο να θωρακιστεί η οικονομία από την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων που έχουν ενταθεί λόγω της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα. Σημειώνεται ότι η Fed είχε προχωρήσει πέρυσι σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από την άνοδο κατά 2% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πάουελ: Αύξηση των επιτοκίων μόνο αν ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί πως δεν πρέπει να αναμένονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο, καθώς «το βασικό σενάριο για το outlook» παραμένει ευνοϊκό για την οικονομία.

Ο ίδιος άφησε περιθώριο να αλλάξει η Fed πλεύση σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες για μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται περίπου με ρυθμό 2% και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό 50 ετών, στο 3,5%.

«Φυσικά, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε μια σημαντική επαναξιολόγηση του outlook, θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία» ανέφερε.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι προτού η κεντρική τράπεζα επιστρέψει στις αυξήσεις επιτοκίων, θα έπρεπε να υπάρξει μια «πραγματικά σημαντική» άνοδος του πληθωρισμού.