Τράπεζες

Fed: Διχασμένοι οι αξιωματουχοι για τα επιτόκια -Παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό


Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ήταν διχασμένοι στη συνεδρίαση του Ιουλίου όσον αφορά την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με την πλειονότητα των αξιωματούχων να βλέπει ρίσκα στο μέτωπο του πληθωρισμού που μπορεί να δικαιολογούν νέες αυξήσεις.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση παρέμειναν πλήρως αφοσιωμένοι στη δέσμευσή τους να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Ωστόσο, ακούστηκαν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης. «Κανά δύο» αξιωματούχοι, σημειώνεται στα πρακτικά, τάχθηκαν υπέρ του να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, ενώ η πλειονότητα των αξιωματούχων συνέχισε να θεωρεί τον πληθωρισμό ως το πρωταρχικό ρίσκο, «κάποιοι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι αν και η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική και η αγορά εργασίας ισχυρή, συνέχιζαν να υπάρχουν ρίσκα επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ρίσκα ανόδου του ποσοστού της ανεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μετά από μια «παύση» τον Ιούνιο, στο 5,25% με 5,5%.

Γενικότερα, αναφέρουν τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασιστούν στο σύνολο των δεδομένων κατά τους επόμενους μήνες που θα «βοηθήσουν να ξεκαθαριστεί σε ποιον βαθμό συνεχίζεται η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις