Επικαιρότητα

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%


«Φρένο» στην ταχύτητα αύξησης των επιτοκίων

Αύξηση 0,25% του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανακοίνωσε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης.

Η απόφαση για επιβράδυνση στο ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ήταν αναμενόμενη με την αγορά να έχει προεξοφλήσει με βεβαιότητα σχεδόν 100% ότι η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC) θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο εύρος του 4,5%-4,75%.

Η κίνηση σηματοδότησε την όγδοη αύξηση σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. 

Η Fed στοχεύει στις αυξήσεις για να μειώσει τον πληθωρισμό που, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας, όπως θα εκφραστούν και από τις δηλώσεις του διοικητή Τζερόμ Πάουελ μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις