Επιχειρήσεις

Φαβορί η Lockheed για την ΕΑΒ - Αξιολογείται το πλάνο επενδύσεων


Ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής Lockheed Martin προκρίνεται για να αναλάβει ως στρατηγικός επενδυτής τον έλεγχο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). "Αντίπαλοι" του στον διαγωνισμό είναι η Airbus και η γαλλική Dassault, αλλά μετά την εξέταση των φακέλων η Lockheed προηγείται στη "βαθμολογία".

Το αμερικανικό γκρουπ συνεργάζεται ήδη με την ΕΑΒ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16  των 75 ετών και γνωρίζει εκ των έσω την ελληνική εταιρεία,

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το κρίσιμο στοιχείο για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ θα είναι το επενδυτικό πλάνο που προτείνει ο καθένας από τους τρεις υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει διάσπαση της ΕΑΒ σε δύο εταιρείες: Μία για πάγια και τις υποδομές (Asset Co) και άλλη για το λειτουργικό κομμάτι και τις εμπορικές δραστηριότητες, την ανάληψη-εκτέλεση συμβολαίων κλπ.

Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρεία, αλλά με συμφωνία μετόχων θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης, αν και το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51%.

Η Asset Co θα απορροφήσει όλα τα υφιστάμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία και το υλικό της ΕΑΒ, ενώ θα παραμείνει 100% ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ΕΑΒ απασχολεί τώρα περίπου 1.900 εργαζόμενους. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποφασίσει πόσοι εξ αυτών θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα. Για τους υπόλοιπους θα υπάρχει πρόγραμμα αποζημίωσηςή μετακίνησης σε άλλον φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα