Οικονομία

Fast track κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης – Εγκρίνεται δόση 747 εκατ.ευρώ


Κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των Θεσμών, αναμένεται να επισφραγιστεί το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης που σηματοδοτεί και την έξοδο της χώρας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία. 

Η εν λόγω αξιολόγηση φαίνεται πως ολοκληρώνεται με fast track διαδικασία και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει φέρει εις πέρας όλες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πακέτο δεσμεύσεων. Χάρη, ωστόσο, στην πίστωση χρόνου που έδωσαν οι Θεσμοί για ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων τους επόμενους μήνες, η 14η αξιολόγηση θα κλείσει σήμερα, ενώ μαζί θα κλειδώσει και η καταβολή της δόσης των 747 εκατ.ευρώ τον Ιούνιο.

Η αρχική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου ήταν να αποδεσμευτεί και η δόση που εκκρεμεί από το 2019, να υπάρξει δηλαδή συγχώνευση των δύο δόσεων και καταβολή ενός ποσού 1,5 δισ.ευρώ το καλοκαίρι. Λόγω, ωστόσο των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται, οι Θεσμοί μετακυλούν χρονικά για το Νοέμβριο τη δόση που προέρχεται από το 2019 και ενώ θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση σε καθεστώς απλής εποπτείας της χώρας.

Οι βασικές εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν ζητήματα όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, η εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Ν Κατσέλη, η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών κρατικών εγγυήσεων και το μεταβατικό σχήμα προστασίας για ευάλωτους οφειλέτες με κύρια κατοικία, η απαιτούμενη παράγωγη νομοθεσία για τη λειτουργία της μονάδας JustStat του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης και η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές, ότι η Ελλάδα «σφράγισε» την επιστροφή στην κανονικότητα, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Παράλληλα θα λειτουργήσει ευεργετικά, θα προσδώσει ώθηση στον μεγάλο στόχο που έχει θέσει και αφορά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που πλέον προσδιορίζεται χρονικά εντός του 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα