Χρηστικά

Fast track εκδόσεις οικοδομικών αδειών -Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΕΝ


Η έκδοση οικοδομικών αδειών θα γίνεται, πλέον, με fast track διαδικασίες, και μόνο με την έγκριση από τον μηχανικό. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στη Βουλή και αλλάζει το καθεστώς έκδοσης των αδειών.

Η μείζονα αλλαγή συνίσταται στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας προέγκρισης για την έκδοση αδείας και για περιοχές εκτός σχεδίου. Συγκεκριμένα η προέγκριση γίνεται προαιρετική για όλες τις άδειες και η έκδοση του συνόλου των αδειών θα γίνεται αυτόματα μέσω του e- adeies, με ευθύνη του μηχανικού και υποχρεωτικό δειγματοληπτικό έλεγχο από τις Υπηρεσίες Δόμησης.

Επίσης της ουσίας οι fast track διαδικασίες επεκτείνονται και στα εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς για τις εντός ίσχυαν ήδη. Ο υπολογισμός της επιτρεπόμενης δόμησης και οι οικοδομικές άδειες θα χρειάζονται μόνο την υποβολή φακέλου διαδικτυακά από τον μηχανικό στο ΤΕΕ για την έκδοση της άδειας. 

Ακόμη, το νομοσχέδιο μεταβάλλει τον ρόλο των Υπηρεσιών Δόμησης για την έκδοση της άδειας, καθώς πλέον θα αρκούνται στον έλεγχο των τοπογραφικών διαγραμμάτων και σε κατά τόπους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα