Πολιτική

Φάρμακα: Δεν προκύπτουν ελλείψεις σύμφωνα με το το Υπ. Υγείας - Ο ΕΟΦ να ξέρει τις ελλείψεις ζητά ο Μ. Χρυσοχοΐδης


Επίθεση Βελόπουλου σε κυβέρνηση και Αγαπηδάκη

Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων, καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία», αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε σημερινή του ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει πως το ίδιο έχουν ήδη επιβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο.

Σημειώνεται, ότι με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, όπως υπενθυμίζει το υπ.Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του.

Χρυσοχοΐδης: Θέλω έναν ΕΟΦ που να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, με διαφάνεια, που θα ξέρει τις ελλείψεις και θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

«Η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ έληξε» είπε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου για τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ έχει λήξει. Τελεία και παύλα».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «αυτόν τον ΕΟΦ, στον οποίο εσείς αναφέρεστε, να τον χαίρεστε εσείς και όσοι άλλοι τον θέλουν έτσι. Εγώ δεν θέλω τέτοιο ΕΟΦ. Θέλω έναν ΕΟΦ που να ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, που θα έχει διαφάνεια, που να ξέρει σε ποια φάρμακα έχουμε ελλείψεις και ποια είναι σε επάρκεια. Έναν ΕΟΦ που θα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Και αυτό θα επιδιώξω και θα το κάνουμε σωστά, όπως και ένα ΕΣΥ που στο τέλος της τετραετίας θα είναι ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα της Ευρώπης». Αυτό, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «σας το διαβεβαιώνω και δεσμεύομαι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, σχολίασε πως «με όσα ανέφερε ο υπουργός, η αιτία της αναχώρησης του προέδρου του ΕΟΦ δεν ήταν η λήξη της θητείας του αλλά ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΦ που δεν τον ικανοποιεί». Πρόσθεσε δε για όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τον ΕΟΦ: «Σαν να μας λέτε ότι παραλάβατε καμένη γη από τον προκάτοχό σας υπουργό της ΝΔ;».

Επίθεση Κυρ. Βελόπουλου σε κυβέρνηση και αν. υπουργό Υγείας Ε. Αγαπηδάκη - Αντίδραση από τον υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε στη Βουλή -κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που προβλέπει επείγουσες ρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας- ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους» ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, προκαλώντας την αντίδραση τόσο της ίδιας όσο και του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Βελόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ακρίβειας και φέρνοντας ως παράδειγμα τη κλοπή λαδιού που έγινε από αγνώστους σε συνεταιρισμό, υποστήριξε ότι «θα δούμε πολλές τέτοιες τραγικές αλλά και ντροπιαστικές εικόνες στο μέλλον» ενώ μίλησε και για τραγική κατάσταση στην οικονομία, σημειώνοντας ότι «το 10ετές ομόλογο έχει πάρει πάλι την ανηφόρα, έχει ξεπεράσει το 4,5% ενώ ξέφυγε το spread σε σχέση με το γερμανικό».

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στα νησιά του Αιγαίου», ενώ έντονα επικριτικός ήταν στο μεταναστευτικό πρόβλημα, επιμένοντας ότι πρόκειται για λαθρομετανάστες, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει λύση και είναι να δώσουμε στους Μουσουλμάνους τα ίδια δικαιώματα που δίνουν αυτοί στους Χριστιανούς που ζουν στις αραβικές χώρες».

Αναρωτήθηκε δε, που πήγαν «οι λαθρομετανάστες» που έφυγαν από τη Μόρια, αφήνοντας αιχμές ότι «βρίσκονται στην Αθήνα της κόλασης» και προσέθεσε ότι «αυτό δεν είναι κράτος όταν δεν μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα».

Σχολίασε επίσης τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι πάει να επιβλέψει τα έργα του μετρό το οποίο δεν είναι ακόμα έτοιμο παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ότι θα παραδιδόταν μέσα στο 2023.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, μίλησε ακόμα για «άθλιες και τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία», υποστήριξε ότι «για τη κυβέρνηση όλα είναι μπίζινες», ενώ την κάλεσε «να διαγράψει το πρόστιμο των 100 ευρώ που επέβαλε στους παππούδες και στις γιαγιάδες επειδή δεν εμβολιάστηκαν».

«Σήμερα είναι παγκόσμια μέρα των ζώων. Στη Θεσσαλία 20 μέρες μετά τις πλημμύρες και ακόμα μαζεύουν πτώματα ζώων που σαπίζουν στα νερά. Και πάτε να επισκεφθείτε τις πλημμυροπαθείς περιοχές για να κάνετε σόου στα κανάλια», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βελόπουλος και συμπλήρωσε: «Έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς. Η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο. Και αναρωτιέμαι, κάποιοι από τους προηγούμενους υπουργούς δεν έχουν ευθύνη γι' αυτό; Δεν θα έπρεπε κάποιος να πει, εγώ φταίω και να παραιτηθεί;»

Απευθυνόμενος προσωπικά στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο κ. Βελόπουλος την κάλεσε να απαντήσει «αν οι διατριβές που έκανε ήταν με χορηγίες της Novartis».

Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του κ. ΧρυσοχοWiδη όσο και της κυρίας Αγαπηδάκη στις προσωπικές αναφορές του κ. Βελόπουλου κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κατηγορώντας τον ότι επιμένει να καλλιεργεί fake news.

«Επιτεθήκατε στην κυρία Αγαπηδάκη και εγώ ως αρμόδιος υπουργός θα σας απαντήσω. Δεν θέλετε να δείτε την μακροσκελέστατη ανακοίνωση που έκανε γιατί έπρεπε εδώ να μας πείτε για τη Novartis και ό,τι άλλο είπατε. Σας καλώ πραγματικά να το πάρετε πίσω σήμερα. Και σας διαβεβαιώ ότι η κυρία Αγαπηδάκη κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και η πολιτική στα εμβόλια είναι πολύ σωστή, που έχει σχέση με το τι εμβόλια κάνει ο καθένας, σε ποια ηλικία είναι, πώς θα πάρει την άδεια από τον γιατρό, τι συνταγή θα πάρει και πώς θα πραγματοποιήσει το εμβόλιο. Τελεία και παύλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Για προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών και υπονόμευσης της εμπιστοσύνης τους έκανε λόγο από την πλευρά της η κυρία Αγαπηδάκη.

«Κάθε φορά που τοποθετήστε για την Υγεία είναι σαν να έχετε βρει μια μαγική συνταγή και απευθύνεστε στους πολίτες παραπλανώντας τους. Η διδακτορική μου διατριβή έχει αντικείμενο την πρόληψη της κατάθλιψης για μητέρες που έχουν παιδιά έως πέντε ετών. Ενθαρρύνω κάθε γυναίκα να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτά τα θέματα και να μπορέσει να αναπτυχθεί το παιδί της να ζει καλά και όσο πιο ευτυχισμένα γίνεται. Δεν είναι ντροπή να υπάρχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Όλοι μπορούν να αποκτήσουν ή να έχουν περάσει. Η διατριβή μου έχει κριθεί από επταμελή επιτροπή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από αρμόδιους καθηγητές και βαθμολογήθηκε με άριστα. Δεν έχει χρηματοδοτηθεί από καμία εταιρεία. Όσοι επιλέξαμε τα χρόνια της κρίσης να μείνουμε εδώ αυτοχρηματοδοτήσαμε τα διδακτορικά μας και είναι καλό να το δει η χώρα αυτό διότι έχει ως αποτέλεσμα να φεύγουν πολλοί ερευνητές στο εξωτερικό», αντέτεινε η κυρία Αγαπηδάκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα