Διεθνή

Φάρατζ: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία


Οργισμένες αντιδράσεις από ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό φάσμα.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Βρετανίας, "Reform UK", δήλωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς την ανατολή προκάλεσε την εισβολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του, που διατυπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης στο BBC, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα στη Βρετανία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου, στις οποίες το κόμμα του Φάρατζ αναμένεται να συγκεντρώσει τη στήριξη εκατομμύριων Βρετανών.

Ο Φάρατζ ανέφερε ότι εμμένει στις θέσεις που είχε διατυπώσει λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, όταν είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κίνηση αυτή ήταν "συνέπεια της διεύρυνσης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προβλέψει πόλεμο με την Ουκρανία ήδη από το 2014.

Πρώην ευρωβουλευτής ο Φάρατζ είπε ακόμη: "Θα σας πω κάτι που δεν γνωρίζετε, ύψωσα την φωνή μου μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το 2014 και είπα, επί λέξει: 'Θα γίνει πόλεμος στην Ουκρανία' . Γιατί το είπα αυτό; Ηταν προφανές σε εμένα ότι η διαρκής προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έδινε λόγο σε αυτόν τον άνθρωπο να πει στον ρωσικό λαό 'Έρχονται εναντίον μας' και να πάει σε πόλεμο. Εμείς προκαλέσαμε αυτόν τον πόλεμο...φυσικά είναι λάθος του (Πούτιν)-έχει χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία αυτό που κάναμε".

Ερωτηθείς στην εκπομπή Panorama Interviews του BBC ποιά είναι η γνώμη του για τον Πούτιν ο Φάρατζ απάντησε: "Είπα ότι τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι "απολύτως λάθος" και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο.

Ο υπουργός Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, χαρακτήρισε επονείδιστα τα σχόλια του Φάρατζ και τον ίδιο "υπερασπιστή του Πούτιν".

Αργότερα ο Φάρατζ ανήρτησε στο Χ: "Ο Πούτιν έκανε λάθος που εισέβαλε σε μια κυρίαρχη χώρα και η ΕΕ έκανε λάθος που επεκτάθηκε προς ανατολάς. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο κοντά θα είμαστε στον τερματισμό του πολέμου και στην εδραίωση της ειρήνης¨.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε στο Χ:"(Είναι) Απλώς ο Φάρατζ να αντηχεί την άθλια αιτιολόγηση του Πούτιν για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις