Οικονομία

FAO: Σιτάρι και γαλακτοκομικά στο επίκεντρο της ζήτησης


Συνεχίστηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής στις αγορές, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, κατά τον Νοέμβριο, ωθούμενες από την ισχυρή ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 134,4 μονάδες τον μήνα, όντας σε υψηλό περίπου 10,5 ετών  και 1,2% περισσότερο από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν 27,3% υψηλότερος από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO ανέβηκε 3,4% από τον προηγούμενο μήνα. Η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε για εισαγωγές σε βούτυρο και γάλα σε σκόνη.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν 23,2% υψηλότερος από πέρυσι. Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν ελαφρά και οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν γενικά σταθερές, ενώ οι τιμές του σιταριού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η αύξηση αντανακλά την ισχυρή ζήτηση εν μέσω περιορισμένων προμηθειών, ιδίως σιταριού υψηλότερης ποιότητας, ενώ οι τιμές υποστηρίχθηκαν επίσης από ανησυχίες για βροχοπτώσεις στο Αυστραλία και αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στα εξαγωγικά μέτρα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO ήταν 1,4% υψηλότερος τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο και σχεδόν 40% πάνω από το επίπεδό του τον Νοέμβριο του 2020. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της αιθανόλης, αν και οι μεγάλες αποστολές από την Ινδία και οι θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές ζάχαρης από την Ταϊλάνδη μετρίασαν την ανοδική τάση στις τιμές.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO διολίσθησε κατά 0,3% από το υψηλό ρεκόρ, που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές για τα έλαια σόγιας και κραμβέλαιου καθώς και τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO έπεσε κατά 0,9%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι μειωμένες αγορές χοιρινού κρέατος από την Κίνα οδήγησαν σε χαμηλότερες διεθνείς τιμές, ενώ οι τιμές των αιγοπροβάτων μειώθηκαν επίσης απότομα λόγω των αυξημένων εξαγώγιμων προμηθειών από την Αυστραλία. Οι τιμές του κρέατος βοοειδών και πουλερικών παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις