Πολιτική

Φάμελλος: Πρόχειρη η εξαγγελία της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση


Πρόχειρη χαρακτήρισε την εξαγγελία της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της χώρας ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, τοποθετούμενος επί της επίκαιρης επερώτησης 61 βουλευτών του κόμματός του "για την καταστροφική και ανέφικτη μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας". Μίλησε για σχέδιο της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών της χώρας με τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων ορυκτού φυσικού αερίου αντί για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Σήμερα συζητάμε για ένα «κομφετί» ρουσφετιών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται καν για «παζλ» γιατί δεν κουμπώνουν τα άρθρα, αλλά, «κομφετί» καθώς τα άρθρα είναι ατάκτως ερριμμένα. Η ΝΔ αποκρύπτει ακόμη ότι πολλά άρθρα δεν είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Πού όμως στοχεύει η ΝΔ με το νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Στόχος τους είναι να αποδομήσουν το θεσμό των αναπτυξιακών εταιρειών και να σαρώσουν την ιδιωτική αγορά μελετών και κατασκευών. Η κυβέρνηση, σήμερα, μετατρέπει τις αναπτυξιακές εταιρείες σε μαγαζιά μελετών, μαγαζιά έργων, εις βάρος και του ιδιωτικού τομέα, για να δουλέψουν ως παραμάγαζα της θεσμικής και οργανωμένης τεχνικής αγοράς. Ένα «σουπερμάρκετ» που θα τροφοδοτεί τα δεξιά ρουσφέτια. Οι δεξιοί μελετητές θα παίρνουν υπεργολαβίες από τις αναπτυξιακές, οι δεξιοί κατασκευαστές τα έργα και οι προσλήψεις θα γίνονται με ρουσφέτι και για δικούς σας εργαζόμενους», τόνισε ο Σ.Φάμελλος,

Επίσης ανέφερε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα το 2018 που στήριξε και ξεκίνησε τη χρηματοδότηση δράσεων για τη δίκαιη μετάβαση, ακριβώς επειδή η λιγνιτική δραστηριότητα στις περιοχές μειωνόταν και επρόκειτο να μειωθεί περαιτέρω, και να υπάρξουν λύσεις.