Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου της χώρας από την κρίση, εκτιμά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης – την οποία αρνούνται μέχρι στιγμής ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Sofokleousin.gr τονίζει ότι το μέγεθος και η διάρκεια της κρίσης ξεπερνούν τις δυνατότητες διαχείρισης της κατάστασης από ένα κόμμα ή από μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Γι αυτό η ΔΗ.ΣΥ δεν πρόκειται να γίνει κυβερνητικό συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, αλλά θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, επιδιώκοντας να αποτελέσει μέρος της λύσης που χρειάζεται η χώρα.
«Φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής και μέσα από την καθοριστική μας ενίσχυση στις ερχόμενες εκλογές, να επηρεάσουμε καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ισχυρής κοινωνικά, πολιτικά και κοινοβουλευτικά», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Για το Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αρχίζει σήμερα, εκτιμά ότι θα αποτυπώσει με σαφήνεια το ιδεολογικό και πολιτικό περίγραμμα που θα εκφράζει το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς , του Προοδευτικού Κέντρου και της Οικολογίας. Θα τεθούν έτσι οι βάσεις και θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.
Οσον αφορά τις διαφωνίες και τα φαινόμενα δυσαρμονίας που έχουν παρατηρηθεί στους κόλπους της ηγετικής ομάδας της ΔΗΣΥ -κυρίως όσον αφορά τη στρατηγική ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου, αναφέρει ότι σε μια πολυκομματική συμπαράταξη δυνάμεων είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις . «Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι επιθυμητό, γιατί αυτός ακριβώς ο πλουραλισμός απόψεων αποτελεί πλεονέκτημα και πλούτο», λέει η κ. Γεννηματά. «Γιατί μέσα από την συνεννόηση και την γόνιμη σύνθεση προχωράμε δημιουργικά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην
Ελευθερία Κοσμοπούλου
Το κόμμα σας κι εσείς προσωπικά έχετε επικρίνει τη συμφωνία στο Eurogroup, κατηγορώντας την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει θετικά στοιχεία για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία;
Είναι μια συμφωνία ντροπής και συνθηκολόγησης, που εγκλωβίζει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα δεκαετιών, χωρίς να δίνει λύση για την υπέρβαση της κρίσης. Με σκληρά μέτρα που δίνουν τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και πλήττουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης καθυστέρησης μιας δήθεν διαπραγμάτευσης, που μοναδικό στόχο είχε την μετάθεση εφαρμογής των μέτρων με βάση τις πολιτικές και επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.
Το αποτέλεσμα κάθε διαπραγμάτευσης προφανώς δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της μίας πλευράς, στην προκειμένη περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης. Πως κρίνετε τη στάση των εταίρων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα;
Εμείς έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές τις μεγάλες ευθύνες των δανειστών, τις εμμονές και την αδιαλλαξία τους σε πολλές περιπτώσεις. Άλλωστε αυτή η στάση κύκλων των δανειστών δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε πολύ δυσμενέστερες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες για τη χώρα. Το ζήτημα είναι με ποια αξιοπιστία, ποιο σχέδιο και με ποιες τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις μπορείς να επιτύχεις καλύτερο αποτέλεσμα.
Εμείς εξασφαλίσαμε τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που λειτούργησαν ως ανάχωμα στις ακραίες απαιτήσεις των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ. Ούτε αυτό όμως κατάφερε να αξιοποιήσει ο κ. Τσίπρας. Τρείς φορές στα δύο τελευταία χρόνια απέδειξε ότι δεν διαθέτει την στοιχειώδη ικανότητα να διαπραγματευτεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Απλά κωλυσιεργεί με ψευτοπαλικαρισμούς για εσωτερική κατανάλωση και στο τέλος υποχωρεί ατάκτως λέγοντας «ναι σε όλα».
Εχετε υποστηρίξει πολλές φορές ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα. Θεωρείτε επιβεβλημένη την άμεση προσφυγή στις κάλπες;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο παραμένει βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και τη χώρα συνολικά. Και είναι βέβαιο πως η μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική τους, θα οδηγήσει σε επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων. Είναι προφανές ότι εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα η λύση για τη χώρα περνά μέσα από την λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς βέβαια, όπως και κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, τις εκλογές δεν μπορούμε ούτε να τις προκαλέσουμε ούτε να τις επιβάλλουμε. Με τον αντιπολιτευτικό και προγραμματικό μας λόγο διεκδικούμε την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, με αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Γιατί μόνο τότε θα είναι εφικτή η υλοποίηση μιας Εθνικής Γραμμής από μια κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, που μέχρι στιγμής αρνούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είχατε υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να γίνετε συμπληρώματα του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών και αδυναμίας των δύο πρώτων κομμάτων να πετύχουν αυτοδυναμία, εσείς σαν κόμμα είστε διατεθειμένοι για συνεργασία ;
Έχω επαναλάβει πολλές φορές πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία και παύλα. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή και πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα μας δώσουν την δύναμη να συμβάλουμε καθοριστικά για πολιτική σταθερότητα και βιώσιμη λύση στα προβλήματα της χώρας και των πολιτών.
Δεν μας αφορούν όμως νέες αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο για τον τόπο. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης. Και θα είμαστε μέρος της λύσης με τη βούληση του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε αυτό το ρόλο. Είναι η ευθύνη μας αυτή τη στιγμή απέναντι στον τόπο.
Πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με το συνέδριο του κόμματος σας δημιούργησαν την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια δυσαρμονία στους κόλπους της ηγετικής ομάδας, κυρίως όσον αφορά τη στρατηγική ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου. Υπάρχουν πράγματι σοβαρές διαφορές απόψεων – και πώς θα επηρεάσουν τις προσπάθειες σας;
Είμαστε μια πολυκομματική συμπαράταξη δυνάμεων και είναι λογικό να υπάρχουν και οι διαφορετικές απόψεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις . Μάλιστα θα έλεγα ότι είναι και επιθυμητό γιατί αυτός ακριβώς ο πλουραλισμός απόψεων αποτελεί για μας πλεονέκτημα και πλούτο. Γιατί μέσα από την συνεννόηση και την γόνιμη σύνθεση προχωράμε και δημιουργικά και αποφασιστικά προς τα εμπρός. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθημερινά δυναμώνει μέσα στην ελληνική κοινωνία με το βλέμμα στραμμένο στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και τις ανάγκες των πολιτών.
Πως σκέφτεστε το μέλλον της παράταξης σας; Έχετε οραματιστεί και υποστηρίξει την αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Ποιά κόμματα από την παρούσα Βουλή διαθέτουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα επέτρεπαν τη συμμετοχή τους σε αυτή την πολιτική διεύρυνση ,σε αυτό το σχήμα;
Στο Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριό μας που αρχίζει σήμερα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο του σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ που ήδη επεξεργαζόμαστε μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, θα αποτυπώσουμε με σαφήνεια το ιδεολογικό και πολιτικό περίγραμμα που θα εκφράζει το σύνολο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς , του Προοδευτικού Κέντρου και της Οικολογίας.
Όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου αυτού χώρου – εντός και εκτός Βουλής- έχουν κληθεί στο Συνέδριο να συμβάλλουν με τις απόψεις τους ώστε να καθορίσουμε επόμενα βήματα και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής Παράταξης
Ποιο πολιτικό σχέδιο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, προκειμένου να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας;
Το μέγεθος και η διάρκεια της κρίσης έχουν καταδείξει ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες διαχείρισης της κατάστασης από ένα κόμμα ή από μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μιας συμμαχίας ενός μεγάλου κόμματος με κάποιο μικρότερο ως συμπλήρωμα και με μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα πετροβολάει και θα λέει "όχι" σε όλα.
Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Γραμμή που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο μια ευρείας Εθνικής Συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων .
Εμείς με την επεξεργασία του Προγράμματος Ελλάδα φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αυτής της Εθνικής Γραμμής και μέσα από την καθοριστική μας ενίσχυση στις ερχόμενες εκλογές να επηρεάσουμε καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις για την αναγκαία συνεννόηση για τη δημιουργία μιας ισχυρής, κοινωνικά, πολιτικά και κοινοβουλευτικά, κυβέρνησης.