Πολιτική

Εύθραυστες ισορροπίες στο ΧΑ, τεστ αντοχών και... υπομονής


Εικόνα σταθεροποίησης διαμορφώνεται σήμερα στά ευρωπαίκά χρηματιστήρια και στο ΧΑ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων, με πτώση των τιμών των χρεογράφων και αντίστοιχη άνοδο των αποδόσεων. Καταλύτες η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων της Fed και οι πληθαίνουσες εκτιμήσεις διεθνών οίκων για επερχόμενη "καταιγίδα". Στην ελληνική αγορά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε μικρό εύρος διακύμανσης με οριακά κέρδη αυτή την ώρα. Ο DAX και ο CAC40  κέρδιζαν νωρίτερα έως 0,40% και τώρα έχουν διολισθήσει χαμηλότερα.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης και ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης  ενισχύονται περίπου κατά 35%, στις 559 και στις 1.493 μονάδες αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο περίπου 0,70%. Eurobank +1,8%, Εθνική +1,2%, Πειραιώς και Alpha +0,6%.

 Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν η ΕΥΔΑΠ με +4% και η ΔΕΗ +2,6%. Ακολουθεί η Βιοχάλκο  με +1,8%, 

 Μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαλαιοποίησης (Mid40 +1,6%), λόγω της μεγάλης ανόδου της MIG (+13%) και της ΕΥΔΑΠ

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η ελληνική αγορά παραμένει σε κρίσιμη καμπή, χωρίς να έχει αποκτήσει τάση μετά από σχεδόν δύο  μήνες συσσώρευσης. Η αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς αναγκάζει τους δειχειριστές  ξένων Funds να  τηρούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο τζίρος στο ΧΑ να είναι περιορισμένος.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, υπό την επίδραση αντιφατικών ειδήσεων και ενδείξεων στις διεθνείς αγορές.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όμως ενδογενής και συναρτάται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης,  την περαιτέρω πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να επωμισθούν μεγάλο μέρος του κόστους διευθέτησης  των κόκκινων δανείων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό τις επομενες εβδομάδες, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η διαδικασία νέας αξιολόγησης. 

Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς παραμένουν  οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι σ' αυτές επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και οι καθημερινές κινήσεις των περισσότερων ξένων funds.

 Το ζητούμενο τώρα είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 552-548 μονάδες. Ετσι θα περιορισθεί η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου διόρθωσης  και σημαντικών απωλειών.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις