Πολιτική

Εύσημα Γιούνκερ για προσφυγικό, μάχη για αξιολόγηση


Brexit και προσφυγική κρίση η επίσημη ατζέντα της Συνόδου. Ακυρώνεται η τριμερής με Τουρκία

Μάχη σε όλα τα μέτωπα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Θετική, ήταν η υποδοχή με τον επικεφαλής της Ε.Ε να σημειώνει χαρακτηριστικά: «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε» . Για την ώρα, το χτύπημα στην Άγκυρα και η μη έλευση Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, δημιουργεί εμπόδια όσον αφορά την συνολική εικόνα-επίλυση του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας έχει όμως στην ατζέντα και την αξιολόγηση. Για την κυβέρνηση –αν και διαψεύδεται αρμοδίως- προσφυγικό και αξιολόγηση πάνε πακέτο και όπως φαίνεται τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα και για τα δυο. Οι σκληροί του Βίζενγκάρντ θα επιμείνουν στη γραμμή κατά της Ελλάδας, βοηθώντας όμως τη Μέρκελ να βελτιώσει το προφίλ της και να επαναβεβαιώσει τον ηγεμονικό της ρόλο στην ΕΕ, αποσοβώντας τα χειρότερα και επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Στη Σύνοδο Κορυφής όμως θα ανακοινωθούν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα δοθεί χρόνος για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των όσων συμφωνήθηκαν με την Τουρκία, ενώ θα στηριχθεί και η Ελλάδα. Εν κατακλείδι, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επιστροφή στην Αθήνα να συνοδευτεί με απτά θετικά αποτελέσματα, που ίσως αποτυπωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής όπου και θα μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αφορμή το "παράλληλο πρόγραμμα".

Διαβάστε: Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα, δεν έφυγε για Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου

Ο συμψηφισμός προσφυγικού-αξιολόγησης

Το sofokleousin.gr είχε εξ αρχής σκιαγραφήσει το κλίμα υπέρ της λύσης της δημοσιονομικής ευελιξίας για την κάλυψη του κενού για το 2015 καθώς και για τις τρύπες του 2016-17. Με τον τρόπο αυτό υποβοηθείται σημαντικά η διαπραγμάτευση, ενώ αποδεικνύεται και η διασύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση, την οποία αρνούνται επισήμως τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης και ιδιαίτερα το υπερταμείο, με το ΔΝΤ να νίπτει τα χείρας του, περιμένοντας Αθήνα και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που θα επιτυγχάνει τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών.

Συνεπώς εταίροι και θεσμοί με παραπέτασμα καπνού από το προσφυγικό κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις στην αξιολόγηση, η οποία όπως φαίνεται θα κλείσει εντός του πρώτου 15μέρου του Μαρτίου.

Συνοπτικά με την αποδοχή της δημοσιονομικής ευελιξίας στο 0,6% του ΑΕΠ, όπου τοποθετεί η Τράπεζα της Ελλάδος το άμεσο κόστος του προσφυγικού, η κυβέρνηση «κερδίζει» περί το 1 δισ. ετησίως για την τριετία, ήτοι 3 δισ.

Το «αντάλλαγμα» γι αυτό ήταν η αποδοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε επίπεδο παρατηρητή ώστε να υποχωρήσουν οι πιέσεις προς την Άγνκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή η Γερμανία αποδέχεται εμμέσως την κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά την κρίση των Ιμίων 1996.

Ρυθμιστικό - κομβικό ρόλο αναμένεται όμως να διαδραματίσει για μια ακόμη φορά και η στάση του ΔΝΤ. Ο απόηχος από την τοποθέτηση Πολ Τόμσεν έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό, διάφορες όμως διαρροές και τοποθετήσεις διατηρούν την αβεβαιότητα.

Διαβάστε αναλυτικά: Διαφωνεί το ΔΝΤ για χρέος και «κόκκινα δάνεια»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης, μετά το πέρας της συνάντησης, σημειώνεται το εξής:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Ο κ. Γιούνγκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της  στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί  συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο  να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.        

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων. Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.  

Λίγο νωρίτερα

"Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες είναι εγκαλών και όχι εγκαλούμενος", διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Τόνισε παράλληλα, πως το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με κλειστά σύνορα. 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της χώρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήξερε πως φθάνοντας στο ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, «παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για να επιβάλουν καινούργια πράγματα».

Υπογράμμισε ωστόσο πως η κυβέρνηση έχει βάσιμες ελπίδες για τη θετική έκβαση της αξιολόγησης: «Έχουμε βάσιμες ελπίδες. Έχουμε δηλώσεις επισήμων Ευρωπαίων για την ανάγκη της γρήγορης διαδικασίας αξιολόγησης. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες, έχουμε και συγκλίσεις. Τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε αυτή την αξιολόγηση, έχουν γίνει ήδη αποδεκτά από τους θεσμούς. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες και με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς βεβαίως να παραβιάζονται τα δομικά στοιχεία των σχεδίων που έχουμε καταθέσει προς αξιολόγηση, νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

Ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας

Την διάθεση για συμφωνία με την Βρετανία, ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit εκφράζουν σε όλους τους τόνους οι κορυφαίοι ηγέτες της Γηραιά Ηπείρου, με πολλούς από αυτούς να χαρακτηρίζουν από σφάλμα εως σοκ μια αρνητική εξέλιξη.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε, μιλώντας στην Bundestag, πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές, για το συμφέρον όλων

«Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα» ανέφερε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της Ευρωζώνης.

Πάντως η Μέρκελ προσέφερε την υποστήριξή της στον Κάμερον ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. «Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις» δήλωσε. «Είναι προς το συμφέρον μας η Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη» επέμεινε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Απαιτείται η κάθε δυνατή προσπάθεια στις σχέσεις της Ε.Ε με την Βρετανία, είπε στο μήνυμα του ο Ιταλός πρωθυπουργός», Ματέο Ρέντσι . «Ελπίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό» επισήμανε απορρίπτοντας ταυτόχρονα δραστικά μέτρα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φύση της ευρωζώνης ή της κοινής αγοράς. «Θα πρέπει να αποδεχθούμε όλα όσα ζητά το Λονδίνο. Φυσικά και όχι. Πρόκειται για διαπραγμάτευση» σημείωσε.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Τετάρτη ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε «ένα σοκ» για την Ευρώπη και θα επηρέαζε «την αντίληψη που έχουμε» για την Γηραιά Ήπειρο.

«Μία συμφωνία είναι άραγε πιθανό» να επιτευχθεί σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής;

«Το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Διότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα σηματοδοτούσε ένα σοκ για την Ευρώπη, κυρίως όμως ένα σοκ σχετικά με την αντίληψη που ο κόσμος θα έχει για την Ευρώπη, η οποία θα βίωνε μία κρίση» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις