Οικονομία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα


Σε υψηλό έτους σε ετήσια βάση κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το μήνα Μάιο, λαμβάνοντας ώθηση από τον ισχυρό κλάδο των υπηρεσιών ενώ και η μεταποίηση άρχισε να παρουσιάζει ενδείξεις βελτίωσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτη PMI της S&P Global ενισχύθηκε στο 52,3 τον Μάιο από το 51,7 του Απριλίου, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μία μέτρηση στο 52.

Σημειώνεται ότι το 50 διαχωρίζει τις περιοχές ανάπτυξης και συρρίκνωσης, με τη μέτρηση του Μαΐου να συνιστά τον τρίτο διαδοχικό μήνα που επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης δείχνει αυξητικούς ρυθμούς.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης θετικές ήταν οι ενδείξεις και για τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς οι συνολικές τιμές χρεώσεων αυξήθηκαν με τον πιο αργό ρυθμό από τον Νοέμβριο και ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε στο 52,5 από 53,7 του Απριλίου, ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων της.

Ο δείκτης PMI στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών της ευρωζώνης διατηρήθηκε στο υψηλό 11μήνου του 53,3 τον Μάιο, αν και η εκτίμηση των αναλυτών ήταν ότι θα ενισχυόταν ελαφρώς παραπάνω στο 53,5.

Ο μεταποιητικός PMI εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών στο 47,4 από 45,7 ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη των αναλυτών για βελτίωση μόνο στο 46,2.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα