Οικονομία

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε η μεταποίηση τον Οκτώβριο


Ενισχύθηκε τον Οκτώβριο η μεταποίηση της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της μεταποίησης της Γερμανίας.

Ο μεταποιητικός PMI σημείωσε άνοδο στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 53,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 54,4 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, και που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, ανέκαμψε στις 58,4 μονάδες από τις 57,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 57,8 μονάδες.

"Η μεταποίηση στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Οκτώβριο, με την παραγωγή και τις παραγγελίες να αυξάνεται σε ποσοστά που σπάνια ξεπεράστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ τα στοιχεία είναι θετικά για την παραγωγή στο δ΄ τρίμηνο, η ανάπτυξη είναι ανησυχητικά άνιση", ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

"Η Γερμανία για άλλη μία φορά κατέγραψε τις κορυφαίες επιδόσεις, με μεγάλη διαφορά, καθώς τα εργοστάσια ανακοίνωσαν αύξηση των νέων παραγγελιών που ξεπέρασε οτιδήποτε έχουμε ξαναδεί στην ιστορία των τελευταίων 25 ετών".

Η Γερμανία ωστόσο όπως και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν προσφάτως επιβάλει ελέγχους σχεδόν τόσο αυστηρούς όσο και τα lockdowns στην πρώτη φάση της κρίσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέρος τουλάχιστον της μεταποιητικής δραστηριότητας, είναι πιθανό να περιοριστεί.

Διαβάστε επίσης