Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καμία συζήτηση για τις συντάξεις στο Eurogroup Σεπτεμβρίου


Kαμία συζήτηση για τις συντάξεις δεν θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Βιέννη. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν με τις ελληνικές Αρχές για το σχέδιο προϋπολογισμού. Τότε θα δούμε τι θα γίνει».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε: «Το βασικό ζήτημα παραμένει: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και να μην πάει πίσω τις μεταρρυθμίσεις».

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα, «στηρίζεται στα πόδια της» και «πλέον αποφασίζει μόνη της», παρατηρώντας, όμως, ότι υπάρχει και η «μεταμνημονιακή εποπτεία».