Αγορές

Ευρωπαϊκό τσουνάμι «βύθισε» το ΧΑ – Τραπεζικό sell οff και πανικός λόγω Γαλλίας


Απώλειες -2,19% στο Χρηματιστήριο, στο -3,47% ο τραπεζικός δείκτης - Στο βαθύ κόκκινο πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το ευρωπαϊκό sell off που χτύπησε την Ευρώπη με βασικό φορέα αβεβαιότητας και ανησυχίας τη Γαλλία, παρέσυρε το χρηματιστήριο το οποίο δεν κατάφερε να βρει αντιστάσεις και ως εκ τούτου «βυθίστηκε». Οι τράπεζες δέχθηκαν τα σφοδρότερα πυρά στο ΧΑ, με τον σχετικό δείκτη να πραγματοποιεί βουτιά -3,47%. Η μετοχή της Αlpha Bank είχε απώλειες -4,79%, της Eurobank έπεσε -4,70%, της Πειραιώς υποχώρησε -4,26%, ενώ πιο ήπιες ήταν οι απώλειες για την Εθνική -1,10%.

Από το ευρωπαϊκό «τσουνάμι» που φούσκωσε στη Γαλλία και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, ο Γενικός δείκτης απώλεσε τα μέχρι πρότινος ισχυρά στηρίγματα και υποχώρησε σε πιο χαμηλά στρώματα, πλησίον των 1.400 μονάδων.

Η Γαλλία και ο συστημικός κίνδυνος

Ο πανικός που εκδηλώθηκε σήμερα στις ευρωαγορές, «πηγάζει» από τις ευρωεκλογές και τη νίκη της ακροδεξιάς Λεπέν, που οδήγησε τον Μακρόν στην απόφαση για πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου. Η ανησυχία εκφραζόταν όλη την εβδομάδα από τις αγορές, με το γαλλικό χρηματιστήριο αλλά και τα  γαλλικά ομόλογα να πιέζονται σημαντικά. Αυτό όμως που συνέβαλε αποφασιστικά στην μεγάλη βουτιά των αγορών και στη εκτόξευση της ανησυχίας, ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ότι ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στις εκλογές θα προκαλούσε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός της δεύτερης πιο ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομίας, συνιστά εφιαλτικό σενάριο και για τις αγορές αποτελεί σήμα για ένα επερχόμενο συστημικό κίνδυνο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις. Το πρώτο δείγμα γραφής για το… κακό που μπορεί να επιφέρει έστω και μόνο η εκτίμηση για κάτι τέτοιο, καταγράφηκε σήμερα στις ευρωαγορές και στο χρηματιστήριο. 

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 καταγράφει μέγα-απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ ο γερμανικός δείκτης υποχωρεί στο -1,51%. Στο κόκκινο και η ευρωπεριφέρεια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να «πέφτει» -3,14%.

Στην πρέσα βρίσκονται τα ευρωπαϊκά τραπεζικά χαρτιά. Ειδικότερα στο -3,92% η μετοχή της ΒΝΡ Ρaribas, στο μείον 4,61% της Credit Agricole, με το ντόμινο να χτυπά από την Banco Bpm με απώλειες 4,25%, τη UniCredit με 4,65%, την Deutsche Bank με 2,62% .

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.406,91 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,19%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.406,39 μονάδες (-2,23%). 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 3,53% , ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 8,80%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,403 εκατ. ευρώ, 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,58%.
Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-4,79%), της Eurobank (-4,70%), της Πειραιώς (-4,26%), της ΔΕΗ (-3,37%), της Viohalco (-3,23%) και της Τιτάν (-3,10%).

Ανοδικά κινήθηκαν 13 μετοχές, 104 πτωτικά και 7 παρέμειναν σταθερές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις