Πολιτική

Ευρωπαϊκά σύννεφα πάνω από το ΧΑ


Το ελληνικό χρηματιστήριο ανέβηκε χθες στην απόηχο της  μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά δεν συνέβη τελικά το ίδιο στις ευρωαγορές, κάτι που παραπέμπτει σε πτωτική ψυχολογία. Στη Γερμανία υπήρξε εκτεταμένη κριτική για τα μέτρα Ντράγκι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 χθες υποχώρησε 0,4% αφού προηγουμένως σημείωνε κέρδη κατά 2,6%. Το γερμανικό, γαλλικό, Ισπανικό και Ιταλικό χρηματιστήριο  συσπειρώθηκαν σε ενδοημερήσια υψηλά μετά από την ΕΚΤ.  Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες "αναρριχήθηκαν" κατά 4%, ωστόσο οι μετέπειτα καθοδικές πιέσεις ώθησαν τον κλάδο χαμηλότερα κατά 0,5%. Τέλος, Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,66% στις 333,50 μονάδες.

Είναι φανερό ότι ένα μέρος των επενδυτών περίμενε την απόφαση της ΕΚΤ για να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις. 

Η ΕΚΤ μείωσε στο -0,4% (από -0,3%) το επιτόκιο καταθέσεων και στο μηδέν (από 0,05%) το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (διατραπεζικό επιτόκιο). Επίσης, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, και διεύρυνε την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτή, εισάγοντας στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών. 

Θετικά αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο που από  το 1% βρέθηκε να καταγράφει υπερδιπλάσια κέρδη επιτυγχάνοντας υψηλό 40 συνεδριάσεων. Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το ΧΑ έχει εμφανίσει τάσεις αυτονόμησης από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω των θετικών προσδοκιών στο "μέτωπο" της αξιολόγησης. Τα ξένα χρηματιστήρια είναι έτοιμα για μια περαιτέρω πτώση και το ερώτημα είναι αν και σε τι βαθμό θα ακολουθήσει το ΧΑ το οποίο έχει καλύψει το 62% της προηγούμενης καθόδου. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι χθες ενισχύθηκε ο χρυσός.

Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών μετά το Eurogroup έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιολόγηση. Το κυρίαρχο εργαλείο του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ήταν η μη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα λόγω διαφωνιών αλλά από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, η συμφωνία θα κλείσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Ντράγκι έδωσε  τις τελευταίες – καθοδικά αναθεωρημένες – μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας. Το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2016, 1,7% το 2017 και 1,8% το 2018 (από 1,7% το 2016 και 1,9% το 2017 στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου). Ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2016, 1,3% το 2017 και 1,6% το 2018 (από 1,0% το 2016 και 1,6% το 2017 στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου).

Διεθνώς, φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης. Το ΔΝΤ ίσως υποβαθμίσει κι άλλο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο οικονομικός του σύμβουλος Χοσέ Βινάλς, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια ναυτιλία διέρχεται κρίση λόγω της υπερπροσφοράς, ωστόσο διατηρεί την ανθεκτικότητα του, καθώς οι ζημιές στις υπόλοιπες αγορές είναι πολύ μεγαλύτερες.

O ΓΔ το τελευταίο διάστημα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις