ΕΥΖην

Eye’s Walk Digital Festival 2019 για έκτη χρονιά στη Σύρο


Από 26 ως 31 Ιουλίου στο ερειπωμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων

Με αγγελιοφόρο τον έρωτα και σημείο αναφοράς το ομορφότερο ίσως δημιούργημα του Βίλχελμ φον Βάιλερ στην Ελλάδα, το ερειπωμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα των Λαζαρέτων, το Eye's Walk Digital Festival 2019 επανέρχεται στη Σύρο για έκτη χρονιά.

Στις «αποσκευές» του φέρνει μια υπέροχη συνεργασία με το «Μικρό Πολυτεχνείο», καθώς και 20 διεθνείς Video artists, performers και χορευτές, που μαζί με τους κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου θα κοιτάξουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση: τα μοναδικά Λαζαρέτα.

Ειδικότερα, για μια εβδομάδα (26-31 Ιουλίου), όσοι παραβρεθούν θα ανακαλύψουν τα Λαζαρέτα μέσα από Video Installation Art, workshops, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις εργασιών, slam poetry, performances που θα πραγματοποιηθούν στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο, φωτίζοντας για πρώτη φορά σημεία από το μοναδικό αυτό αρχιτεκτόνημα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν τα «Γράμματα των αζήτητων νεκρών της Σωτηρίας» από τον συγγραφέα, ιατρό και πρόεδρο της επιτροπής για το μουσείο του «Σωτηρία», Φώτη Βλαστό. Μια συγκλονιστική ανακάλυψη από έναν χαρισματικό αφηγητή στον μυστικό κήπο της Μονής των Καπουκκίνων στην Άνω Σύρα. Το Αρχείο των Αζήτητων Νεκρών της «Σωτηρίας» βρίσκεται ακόμα σε αναμονή συντήρησης και ψηφιοποίησης στις αποθήκες του «Μουσείου Σωτηρία», που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στον κήπο της Μονής των Καπουκκίνων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μια περιγραφή του Αρχείου που σχετίζεται με την αλληλογραφία τους, καθώς και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις βαλίτσες που δεν επέστρεψαν ποτέ στην αφετηρία τους (30 Ιουλίου).

 Επίσης, η site-specific εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας Λιλιάνας Αρεταίου «Γραμματοκιβώτια» θα μετατρέψει την Ερμούπολη στην πόλη του Ερωτικού Λόγου. Ο κάτοικος και ο επισκέπτης θα μπορεί να γράψει και να «αποστείλει» αυτό που αισθάνεται και ακόμα δεν έχει εκφράσει προς στο πρόσωπο που επιθυμεί. Και να το τοποθετήσει μέσα στο ειδικό γραμματοκιβώτιο ή αλλιώς «Boites d'Amour». Σαν μια κρίσιμη ευκαιρία απεύθυνσης συναισθημάτων, προτού και οι δύο χαθούν στη λήθη. Τα «Γραμματοκιβώτια» θα αναρτηθούν σε δέκα σημεία της πόλης.

Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί το βράδυ της 31ης Ιουλίου με ένα μεγάλο Video Installation Art και site specific performance. Είκοσι διεθνείς video artists με τα έργα τους και performers θα οδηγήσουν τους επισκέπτες με μυστηριακά πατήματα από τη θάλασσα προς το λόφο των Λαζαρέτων, δίπλα δίπλα με όλα τα φαντάσματα και τις άγριες ιστορίες φόβου και εγκλεισμού του παρελθόντος τους.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αραχνοΰφαντο, digital σεντόνι με Video Art θα απλωθεί επάνω τους για να αγκαλιάσει το γυμνό σώμα των κτηρίων και να το προστατεύσει (μιας και το θέμα είναι ο Έρωτας), ώστε να δοξαστεί και να μυθοποιηθεί.

Πράσινο νερό θα ξεχειλίσει από τα δέντρα με το έργο του Ιρλανδού David Ian Bickley και κόκκινες σαΐτες θα καρφωθούν στα ετοιμόρροπα δίτοξα ανοίγματά τους (έργο της Ελληνο Αγγλίδας Katina Bitsikas).

Νερολούλουδα θα αναρριχηθούν ως τις επιγραφές τους και σώματα όλο φως θα γίνουν το ισχυρότατο κονίαμα στα περίφημα μάρμαρά τους (έργο του Μεξικάνου Pedro Anselmo).

Το φιλί από το έργο του Ταϊλανδού Sarawut Chutiwongpeti θα φέρει πίσω όσα κλάπηκαν.

Στη μεγάλη αυτή βραδιά συμμετέχουν επίσης οι video artists και performers: Johannes C.Gerard/ Γερμανία, Αγγελίνα Βοσκοπούλου /Ελλάδα, Alice Karveli /Αγγλία, Mohamed Ismail / Αίγυπτος, Shir Handelsman /Ισραήλ, Olga Guse /Ρωσία, An Antidote/ Γερμανία, Andrew Duggan /Ιρλανδία και η ομάδα Σύγχρονου χορού ProastioArt /Ελλάδα.

Το φεστιβάλ είναι μια συν-διοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Διαβάστε επίσης