Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: Απαιτείται πιο σύνθετη αντίληψη για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ


 Την ανάγκη μιας πιο σύνθετης αντίληψης -που θα ανταποκρίνεται στις συγκυρίες αλλά και στις μελλοντικές προκλήσεις- για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με γενικό θέμα "Η Ελλάδα Μετά" με κεντρικό θέμα το ερώτημα "Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;”.

Στη συζήτηση που είχε με τον Χρήστο Χωμενίδη προσπαθώντας να σταχυολογήσουν τα συμπεράσματα των συζητήσεων του συνεδρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα επόμενα επτά χρόνια θα έρθουν από την ΕΕ κεφάλαια περίπου 100 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως τόνισε, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά δεν θα φτάσουν σε όλους τους Έλληνες, θα πρέπει να σκεφτούμε πιο σύνθετα για να αυξήσουμε τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Εξήγησε ότι η ΚΑΠ οργανώνεται πλέον διαφορετικά, αποκτά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και δεν βασίζεται πλέον στην επανάληψη των επιδοτήσεων, ως προς το ΕΣΠΑ δεν θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, ενώ ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια, θα πάνε κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που μπορούν να εμφανίσουν φιλόδοξα σχέδια, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις να φτάσουν υπό τη μορφή υπεργολαβιών. Πρόσθεσε ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει σε δημόσιες επενδύσεις, επομένως πρέπει να σκεφτούμε πολύ πρωτότυπα, πολύ δυναμικά ώστε να φτάσει ένα μέρος αυτής της "ύλης” και στους μικρότερους.

Η πιο σύνθετη αυτή προσέγγιση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις προκλήσεις, όπως η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, η υγειονομική κρίση που ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού και η κλιματική αλλαγή, αλλά και η πρόκληση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι παρούσα, συνδέεται άμεσα με τον κύκλο της οικονομίας, επομένως δεν νοείται αντιμετώπισή της χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Εξήγησε ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να επιτύχουμε τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, και για να γίνει αυτό απαιτούνται επαναστατικές προσεγγίσεις στην ενεργειακή πολιτική, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σκεφτούμε σε ευρωπαϊκό και παν-δυτικό επίπεδο τι θα κάνουμε σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής.

Ως προς την υγειονομική κρίση, σημείωσε ότι έχουμε κηρύξει το τέλος της πανδημίας, χωρίς αυτή να έχει τελειώσει πραγματικά και κυρίως χωρίς να έχουμε βγάλει συμπεράσματα για το τί χρειάζεται το σύστημα υγείας. Πρόσθεσε ότι μπορεί αύριο να έχουμε μια νέα υγειονομική κρίση, αναφέροντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο τον υπαρκτό κίνδυνο να εκκολαφθεί μια μετάλλαξη στις περιοχές του πλανήτη με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, όπως έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες, που θα μπορούσε να έρθει και στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι απαιτείται διορατικότητα και επενδύσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αποτελεί μια σημαντική πρόκληση καθώς θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, θα καταργήσει επαγγέλματα και θα δημιουργήσει νέα. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τεχνολογικής επανάστασης το διανοητικό κεφάλαιο ενισχύεται και το εργασιακό κεφάλαιο μειώνεται, οπότε η χώρα θα πρέπει να καλύψει τα κενά για συντάξεις και ασφάλισης μέσω της φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την ανάγκη αλλαγών, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες εντάσεως εργασίας, που θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνολογική επανάσταση, να συμβάλλουν περισσότερο, στην κοινωνική συνοχή.

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι άνθρωποι του χρηματοοικονομικού τομέα είναι πιο αισιόδοξοι, ενώ οι άνθρωποι της πραγματικής αγοράς πιο επιφυλακτικοί, καθώς βλέπουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι ενεργειακές κρίσεις, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Αναφερόμενος στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βάθος των συζητήσεων που διημείφθησαν, συμφωνώντας με τον κ. Χωμενίζει ότι οι συζητήσεις ήταν πιο ενδιαφέρουσες από αυτές που λαμβάνουν χώρα στο κοινοβούλιο. Εκφράζοντας την πικρία του για την διαπίστωση αυτή, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι την τελευταία περίοδο στη Βουλή οι συζητήσεις είναι μονοδιάστατες και στενές. Στενότερες της κοινωνίας και όσων συμβαίνουν.

Μίλησε για ανισορροπία του κομματικού συστήματος, που είναι αποτέλεσμα του νοσηρού τρόπου με τον οποίο το σύστημα αυτό διαμορφώθηκε την εποχή της οικονομικής κρίσης, για να καταλήξει ότι το πολιτικό δίλημμα είναι αν θέλει κάποιος να κυβερνά καταναλώνοντας πολιτικό κεφάλαιο χάρην ενός σκοπού που υπερβαίνει τις συγκυρίες ή αν θέλει απλως και μόνο να αυξάνει το πολιτικό του κεφάλαιο. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις