Πολιτική

Καθαρή νίκη ΝΔ στα exit poll- Με υψηλό ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ


Καθαρή νίκη της ΝΔ με τουλάχιστον 3 μονάδες διαφορά - και μάξιμουμ 11 - δείχνουν τα πρωτα exit poll, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο. Ομως το κυβερνών κόμμα διατηρεί υψηλό ποσοστό και δεν υφίσταται "στρατηγική ήττα", όπως επεδίωκαν η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων των ερωτηθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 25-29%, ενώ η ΝΔ προηγείται με 32-36%.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει τελικά στο χαμηλότερο προβλεπόμενο ποσοστό (25%) και η ΝΔ φθάσει στο υψηλότερο (36%), η διαφορά θα είναι 11%. Αντίθετα, αν το κυβερνών κόμμα φθάσει στο υψηλότερο προβλεπόμενο (29%) και η αξιωματική αντιπολίτευση μείνει στο χαμηλό (32%), η διαφορά θα είναι 3 μονάδες.

Στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με  7-9%. Με ισοδυναμία ακολουθούν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν  5-7%

Εκπληξη αποτελούν τα ποσοστά του νέου κόμματος ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη και του επίσης νεοπαγούς φορέα "Ελληνική Λύση" του Κυριάκου Βελόπουλου, που εμφανίζονται να παίρνουν 2,5-4,5%, εξασφαλίζοντας κατά πάσα πιθανότητα εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαμηλά ποσοστά 1%-2% συγκεντρώνουν Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες 1-2%.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων που εμφανίζονται στα exit poll, προσφέρονται για ποικίλες ερμηνείες και προβλέψεις όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.

Καθοριστική παράμετρος θα είναι το εύρος της διαφοράς, που μπορεί να καταστήσει την ήττα του κυβερνώντος κόμματος διαχειρίσιμη ή μή και θα κρίνει εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξαντλήσει τη θητεία της.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι θα είναι τελικά μικρότερη και μπορεί να περιοριστεί κάτω των 5 μονάδων.

Με ενδιαφέρον και αγωνία αναμένονται τα πρωτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.