Πολιτική

Εχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Μακρόν - «Ανταρσία» 17 βουλευτών


Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία, καθώς το κόμμα του προέδρου Μακρόν χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά την αποχώρηση 17 βουλευτών του που συγκρότησαν νέο πολιτικό φορέα.

Οι 17 βουλευτές αποχώρησαν κατηγορώντας τον Μακρόν και το κόμμα του για «δεξιόστροφη» πολιτική που εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία. Ο νέος φορέας- που ονομάζεται «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» - θα τηρεί ανεξάρτητη στάση στο κοινοβούλιο, ψηφίζοντας όσα νομοσχέδια θεωρεί θετικά και καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα.

Ανάμεσα στους «αντάρτες» είναι και ο διάσημος μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί, που ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο Παρίσι.

Μετά την αποχώρηση των 17 το κόμμα LREM του Μακρόν διαθέτει 288 βουλευτές - έναν λιγότερο από τον απαιτούμενο αριθμό για τη συγκρότηση πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος και το κόμμα του θα αναγκαστούν τώρα να στραφούν προς την κεντροδεξιά για πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη, επιζητώντας στενότερη συνεργασία με τους μέχρι τώρα παραγκωνισμένους εταίρους τους, το κόμμα «Modem » του Φρανσουά Μπαϊρού και το κόμμα «Agir», τα οποία είχαν υποστηρίξει τον Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Διαβάστε επίσης