Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Μπαίνουν σε λειτουργία δύο εργοστάσια -Προοπτική πώλησης


Δύο παραγωγικές μονάδες της ΕΒΖ ξαναμπαίνουν σε λειτουργία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας και της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης.

Η σχετική συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας Royal Sugar, είναι το επιστέγασμα  επίπονων πολύμηνων διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν στη διαμόρφωση σχεδίου αξιοποίησης  του παραγωγικού δυναμικού της άλλοτε κραταιάς κρατικής βιομηχανίας, με προοπτική πώλησης  των δύο εργοστασίων.

Η Royal Sugar νοικιάζει για 28 μήνες τα εργοστάσια  της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, καταβάλλοντας μίσθωμα 490.000 ευρώ. Μετά τη λήξη της μίσθωσης μπορεί να τα εξαγοράσει, έναντι συνολικού τιμήματος 26 εκατ. ευρώ (15,2 εκατ. για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Πλατύ Ημαθίας και 10,8 εκατ ευρώ για το εργοστάσιο των Σερρών).

Εκτιμάται ότι η πώληση θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας για την ΕΒΖ.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί υπό την εποπτεία και με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, με συνολικές απαιτήσεις 160 εκατ. ευρώ. Στις απαιτήσεις αυτές θα γίνει «κούρεμα» της τάξεως του 80%.
  Η τράπεζα και οι άλλοι πιστωτές αναμένεται ότι θα εισπράξουν μικρά ποσά επιπλέον από την πώληση των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, που διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης.

Η Royal Sugar που μίσθωσε τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ, σχεδιάζει να τα εκσυγχρονίσει και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες τους, με στόχο να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά και να δραστηριοποιηθεί στις εξαγωγές.

Η εταιρεία έχει τώρα εμπορική δραστηριότητα, με μερίδιο 30% στην εγχώρια αγορά, διακινώντας ετησίως περίπου 85.000 τόνους ζάχαρη. Με τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ  θα μπορεί να διαθέσει υπερδιπλάσια ποσότητα. Επισημαίνεται ότι  το εργοστάσιο στο Πλατύ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 100.000 τόνων και Σερρών 60.000 τόνων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης