Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Ξεκινά η καμπάνια τεύτλων με τα εργοστάσια σε Πλατύ και Ορεστιάδα


Με τη λειτουργία δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα, Έβρου, θα "τρέξει" η φετινή καμπάνια τεύτλων. Το "σήμα" σποράς θα δοθεί προς τους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς αύριο, Τρίτη 26 Μαρτίου 2019.

"Θα ανάψουν και φέτος τα φουγάρα στα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα Έβρου" δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική αισιόδοξη στάση που κρατούσε ο αρμόδιος υπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Διευκρινίστηκε, επίσης, ότι η φετινή καμπάνια θα χρηματοδοτηθεί και θα πραγματοποιηθεί με την "αποκλειστική" ευθύνη του επενδυτικού σχήματος που τελικά προκρίθηκε στη διαδικασία που "έτρεξε" για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην ΕΒΖ, το οποίο "πρόκειται να καταθέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα τη δεσμευτική του προσφορά και το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της βιομηχανίας".

Όπως είπαν οι ίδιες πηγές, "ο πιστωτής της ΕΒΖ διαθέτει πλέον όλα τα στοιχεία εκείνα που καταστούν ξεκάθαρο ότι τα λεφτά υπάρχουν".

Ανακουφισμένος για το γεγονός ότι δεν θα χαθεί η φετινή καλλιεργητική χρονιά για τους τευτλοπαραγωγούς, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρός τους για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, λέγοντας: "Ας μας δώσουν το σήμα και τα σπόρια και εμείς οι "τρελοί" που πιστεύουμε στην καλλιέργεια και δεν θέλουμε να χαθεί, θα μπούμε και θα σπείρουμε".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πίππας, εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται φέτος να σπαρούν περισσότερα στρέμματα, έναντι των 3.000 στρ. πέρυσι και τόνισε: "αν μας πληρώσουν και έγκαιρα το deminimis που προανήγγειλαν ότι θα πράξουν άμεσα και εάν μας καθορίσουν και την ημερομηνία εξόφλησής μας αναφορικά με τις περσινές οφειλές που έχουμε να λαμβάνουμε, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, τότε δεν αποκλείεται να σπείρουμε και τριπλάσια έκταση στρεμμάτων έναντι του 2018".