Πολιτική

Eurogroup: Τα κέρδη, οι «απώλειες» και οι… αστερίσκοι


Ο απολογισμός του χθεσινού Eurogroup για τα «καυτά» ζητήματα του χρέους, του QE και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ελπίδες για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές

 Σημαντικές αλλαγές επί τω βέλτιστω στο status quo του μείζονος ζητήματος της ελάφρυνσης του χρέους, σύνδεση των αποπληρωμών του με τον οικονομικό κύκλο, εδραίωση της πολιτικής λιτότητας έως το 2060, όπως και «απώλεια» του στοιχήματος που ακούει στο όνομα ένταξη στο QE της ΕΚΤ-τουλάχιστον τους επόμενους μήνες- αποτελούν τα σημεία αναφοράς-συμπεράσματα, του χθεσινού Eurogroup και την «πυξίδα» για τον πρώτο επιχειρούμενο απολογισμό.

Χρέος

Σ’ ό,τι αφορά στο χρέος, αυτό που δικαίως μπορεί να καταγραφεί ως «νίκη» του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο-παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  η αιρεσιμότητα των μέτρων που προστίθεντο σε κάθε προηγούμενη απόφαση σχετιζόταν με το χρέος.

Χωρίς πλέον την αιρεσιμότητα των μέτρων, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεσμεύονται για την ελάφρυνση του χρέους και τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων, ανεύ περιορισμών ή άλλων προϋποθέσεων, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν-παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το γαλλικό «κλειδί»

Στα συν της συμφωνίας μπορεί να καταγραφεί και η εισαγωγή ενός νέου μηχανισμού, που αφορά εκ νέου στα δάνεια του EFSF (Β' Μνημόνιο), και συνδέει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός, που έχει τις ρίζες της στην πρόταση Μακρόν για το ελληνικό χρέος, θα συγκεκριμενοποιηθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για το χρέος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018, αλλά και… υψηλές δεσμεύσεις έως το 2060!

Ο «οδικός» χάρτης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, με χρονικό ορίζοντα το 2060, αποσαφηνίστηκε και συμφωνήθηκε στο χθεσινό Eurogroup. Ως μια μικρή νίκη μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, από το 2022 ως το 2060, μειώθηκε από 2,2% στο 2%. 

Βέβαια το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται σε πρωτογενή πλεονάσματα βεληνεκούς 2%, που μόνο αμελητέα δεν είναι, δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πανηγυρισμών. Πόσο μάλλον όταν εδραιώνεται-παγιώνεται ένα ιδιαίτερα απαιτητικό δημοσιονομικό περιβάλλον, στο οποίο η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί, επί πολλά έτη.

Στήριξη για έξοδο στις αγορές, μη άμεσα ορατό το QE

Στήριξη και λόγια ενθάρρυνσης για έξοδο στις αγορές, περιλαμβάνει το ανακοινωθέν του Eurogroup, προσφέροντας ώθηση στην Ελλάδα να προχωρήσει-ενδεχομένως και λίαν συντόμως- σε μια δοκιμαστική έξοδο, με βάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αναφορικά με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Αθήνα δεν πήρε κάτι απτό, ούτε κάποια σχετική υπόσχεση, με το ζήτημα να παραμένει σε αστερίσκο…

Δόση και αναπτυξιακά προγράμματα

Η Ελλάδα θα λάβει δόση 8,5 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλυφθούν και πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Παράλληλα στα θετικά καταγράφεται και η πρόταση μίας αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα έχει ρόλο-κλειδί για τον συντονισμό των κονδυλίων που διαχειρίζεται η Ελλάδα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: «Πακέτο» πέρα από τις προσδοκίες!

Διαβάστε επίσης: Η ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις