Οικονομία

Eurogroup: Στοχευμένα τα μέτρα στήριξης


Η ανάγκη για μέτρα που θα πρέπει να είναι στοχευμένα προς τους πιο ευάλωτους συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα. ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται, όμως στο πρώτο μισό υπήρξε ανάπτυξη παρά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση και συμπλήρωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότητα ενώ τα ασθενέστερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν. «Οι υπουργοί παρατήρησαν τις προκλήσεις των σημαντικών ενισχύσεων και της αποτελεσματικής διαχείρισης της αντιστάθμισης μεταξύ της μείωσης του πληθωρισμού με ταυτόχρονη υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως η δημοσιονομική πολιτική πέρα από τη νομισματική παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αύξησης των τιμών, ενώ και ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης εμφανίζεται δυνατός.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης επεσήμανε πως πρέπει να είναι στοχευμένα ώστε να ωφεληθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, θέση την οποία ανέδειξε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας ότι τον χειμώνα η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί και να οδηγηθεί σε ύφεση.

«Το πρώτο μισό του έτους υπήρχε ισχυρή ανάπτυξη, το γ' τρίμηνο ήταν θετικό ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10%», σημείωσε ο Τζεντιλόνι και τόνισε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο έτος.

Εν συνεχεία, είπε πως τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να έχουν ως βάση τρία σημεία:

  1. Να είναι δημοσιονομικά προσιτά
  2. Να στοχεύουν τους πιο ευάλωτους
  3. Να διατηρούν το «σήμα τιμής»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, δήλωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να υιοθετηθούν νέα πανευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιτότητα η πλήρης χρήση των υφιστάμενων κοινών πόρων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurogroup