Οικονομία

Eurogroup: Ιστορική συμφωνία για το χρέος!


Αποφασίστηκε 10ετής επιμήκυνση δανείων και εκταμίευση δόσης 15 δισ. ευρώ. Ενισχυμένο το μαξιλάρι ρευστότητας

Βγήκε «λευκός» καπνός» από το Eurogroup αναφορικά με την Ελλάδα και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία στην οποία «ξεχωρίζουν» τα εξής: η 10ετής επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF, καθώς και η «γενναία» δόση ύψους 15 δισ. ευρώ που θα αποδοθεί στην Ελλάδα.

Τελικώς, η «μπίλια» για τον χρονικό ορίζοντα παράτασης ωρίμανσης των δανείων του EFSF «έκατσε» στα 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι πληρωμές των δανείων του EFSF θα αρχίσουν από το 2033. Παράλληλα το Eurogroup αποφάσισε την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.  Πρόκειται για μέτρα με εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, που διασφαλίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. «Η  ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) των Θεσμών δείχνει ότι με τα παραπάνω μέτρα το χρέος θα είναι βιώσιμο στο μέλλον», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μάριο Σεντένο, μετά τη λήξη του Eurogroup.

Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.
Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα το τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup αναφέρει ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ενισχυμένη δόση και μαξιλάρι ρευστότητας

Ιδιαίτερα υψηλή, για την ακρίβεια το ύψος της φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι η δόση Πέμπτη και τελευταία δόση του προγράμματος του ESM. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης».

«Φουσκωμένο» θα είναι και το μαξιλάρι ρευστότητας, δηλαδή το ταμειακό απόθεμα που θα έχει η Ελλάδα μετά το μνημονιακό πρόγραμμα. Η Αθήνα θα έχει στη διάθεσή της 24,1 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της, για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα