Περισσότερες λεπτομέρειες για το συνταξιοδοτικό ζητούν οι Θεσμοί ώστε να συζητηθεί σε βάθος καθώς η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά, όπως αναγνώρισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν γίνει πολλά βήματα από την ημέρα που υπήρξε η συμφωνία, ενώ θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν το συζητήσαμε σε βάθος, υπάρχουν κάποια θέματα για τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικό προβληματισμό όμως προκαλεί η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος καλεί την Αθήνα να κλείσει την αξιολόγηση και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Στο λόγο του ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις υποχρεώσεις που υπάρχουν στο επόμενο διάστημα που πρέπει να καλυφθούν, γεγονός που κάνει πιο επιτακτικό το γεγονός να κλείσει θετικά αξιολόγηση. Όπως σημείωσε άλλωστε απομένουν περί τα 65 δισ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα. Η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο, συμπλήρωσε και σε ότι αφορά τα χρήματα που θα πάρει η χώρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είπε ότι αυτό θα εξεταστεί με βάση τις ανάγκες καθώς τα χρονοδιαγράμματα έχουν αλλάξει. Θετικά ήταν ωστόσο τα νέα για τα έσοδα καθώς σημείωσε πως είναι καλύτερα από ότι αναμένονταν.
Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα για την οικονομία και τον ελληνικό λαό. Ωστόσο απαιτούνται κάποια έξτρα στοιχεία αναφορικά με το προσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
ΔΝΤ: Ναι στο πρόγραμμα, με μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους
Σταθερό στις απόψεις του παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με την πρόθεση του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς βασικά χαρακτηριστικά παραμένουν η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και η σαφής ελάφρυνση του χρέους. Αυτό διεμήνυσε ο εκπρόσωπος τους Ταμείου, Τζέρι Ράις προαναγγέλοντας ουσιαστικά και την συνάντηση στο Νταβός ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Ράις επιβεβαιώνει πως το Ταμείο εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις και διέψευσε όλα τα σενάρια που φέρνουν το ΔΝΤ εκτός Ελλάδας. "Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους", ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος επιπλέον για το ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Σόιμπλε: Τα συμφωνηθέντα πρέπει να υλοποιηθούν βήμα προς βήμα
O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες αλλά τόνισε την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα προς βήμα,
Σε δηλώσεις που έκανε σε Γερμανούς δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Σόιμπλε είπε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κατανοητή στο βαθμό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας.
Είδα τον κ. Τσακαλώτο στο Βερολίνο, είπε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες Επισήμανε ότι θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα προς βήμα.
Το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η αξιολόγηση θα πάρει κάποιο χρόνο, είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες.