Ελλάδα

Γερμανικό «καψόνι»: Πάει πίσω η εκταμίευση της τελευταίας δόσης


Συνεχίζοντας την τακτική Σόιμπλε, οι Γερμανοί υπέβαλαν σε ένα ακόμη "καψόνι" την Ελλάδα: Μπλόκαραν για λίγς μέρες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά με αυξημένες προσφυγικές ροές. Το Eurogroup υποχρεώνει την Ελλάδα να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα 28 εκατ. ευρώ και η δόση θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου.

Το ελληνικό θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup  Μάριο Σεντένο, η απόφαση για την καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ επικυρώθηκε από 18 χώρες. Η τελική απόφαση που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, θα ληφθεί όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια.

«Περιμένω ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Αυγούστου», είπε ο κ. Σεντένο «Ηταν η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουίου με την Ελλάδα σε πρόγραμμα. Καλωσορίσαμε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία, που ξεκινά στα μέσα Αυγούστου».

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι «παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, υπάρχει εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Τα χρόνια μεταρρυθμίσεων αποδίδουν. Πρέπει να παραμείνουμε σ' αυτό το δρόμο. Το χτίσιμο μαξιλαριών ρευστότητας παραμένει βασική προτεραιότητα για τις χώρες με υψηλό χρέος».

Καθυστέρηση από το γερμανικό κοινοβούλιo

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε νησιά, κάτι που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό κοινοβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.  

«Ηταν ένα από τα προαπαιτούμενα», είπε ο κ. Ρενγκλινγκ. «Ολοι ξέρουμε ότι το ποσόν δεν είναι μεγάλο, είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ. Σήμερα, υπήρξε δέσμευση της Ελλάδας ότι θα βρεθούν ισοδύναμα ύψους 28 εκατ. ευρώ από αλλού στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι μια σημαντική δέσμευση που θα επιτρέψει και στη γερμανική βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση και στο συμβούλιο του ESM.  

Επί του θέματος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup Μαριο Σεντένο τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να δείξουν ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. «Το τέλος του προγράμματος είναι πολύ κρίσιμο για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να παραμείνει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο Πιέρ Μοσκοβισι τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι αυτό δεν είναι καταστροφικό, καθώς δεν αναμένεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης.

Το δεύτερο είναι, να επιμείνουμε στο νούμερο. Είναι 28 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις, σέβομαι το γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά αυτό το ποσόν δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Η Ελλάδα υπεραποδίδει κάθε χρόνο και το νούμερο είναι πολύ μικρό»