Τράπεζες

Eurobank: Καθαρά κέρδη 980 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο


Συνολικά καθαρά κέρδη 980 εκατ. στο εννεάμηνο του 2023 έκανε γνωστά σήμερα η Eurobank, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου 2023.

Συγκεκριμένα, η Eurobank μεταξύ άλλων ανακοίνωσε:

-Καθαρά κέρδη ανά μετοχή 0,26 σεντς το εννεάμηνο 2023

- Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 18,0%

-Ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή αυξημένα κατά 20,9% σε ετήσια βάση σε 1,97 ευρώ

-37% των καθαρών κερδών2 προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες

-Δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) 19,5%, Δείκτης CET1 16,8%

-Δείκτης NPEs 4,9% - Δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 75%

-Δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις 72,0%, δείκτης κάλυψης ρευστότητας 170,6%.

Σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας ανέφερε: «Το τρίτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίστηκε από ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και από δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις: Η Eurobank ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα από την οποία το ΤΧΣ αποεπένδυσε. Επίσης, τη συμφωνία αύξησης του ποσοστού μας στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου στο 55%, που ενισχύει περαιτέρω το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Το μακροοικονομικό περιβάλλον και στις τρεις βασικές αγορές μας - Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία - είναι ευνοϊκό, παρά τις αδύναμες επιδόσεις της ευρωζώνης. Η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2,3% για το 2023, ενώ προβλέπεται η μεγέθυνσή της να παραμείνει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο τα επόμενα δύο χρόνια. Οι προοπτικές ανάπτυξης, η δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, ήταν οι πρωταρχικοί παράγοντες για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη χρηματοδότηση των πελατών μας, με την πλήρη αξιοποίηση των ανταγωνιστικών όρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα από την οργανική ανάπτυξη, στοχεύουμε στη βέλτιστη χρήση του πλεονάζοντος κεφαλαίου μας, διερευνώντας ευκαιρίες ενίσχυσης της παρουσίας μας στις βασικές αγορές μας, όπως η συμφωνία περαιτέρω αύξησης του ποσοστού μας στην Ελληνική Τράπεζα, που τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών».

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας επισήμανε ότι: «Το εννεάμηνο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελέσματα, με την ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή να αυξάνεται κατά 16% στο 1,97 ευρώ. Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων στο 19,5%. Η πτωτική τάση των NPEs συνεχίστηκε, με τον δείκτη να μειώνεται κάτω από το 5%, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 15 ετών. Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας. Την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Eurobank