Τράπεζες

Φ. Καραβίας/Eurobank: Ήρθε η ώρα ανταμοιβής των μετόχων - Σε μερίσματα το 25% των κερδών


Η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση σταθερότητας και ανάπτυξης, η κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα αυξάνεται και η Eurobank  θα διανείμει το 2024 μέρισμα στους μετόχους της - το πρώτο μετά το 2008! «Εχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

Οπως είπε, την επόμενη χρονιά η Eurobank θα διανείμει στους μετόχους της το 25% των κερδών της, προσφέροντας υψηλή μερισματική απόδοση

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση τόνισε ότι μετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, προχωρούμε σε μια περίοδο σταθερότητας, όπου η χώρα μας αναμένεται ν' αναπτύσσεται για κάποια χρόνια με ρυθμούς πιο γρήγορους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Όπως επισήμανε, ώθηση θα δώσει στη χώρα και στον τραπεζικό τομέα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πριν τελειώσει το τρέχον έτος. Καθώς προχωράει η ανάπτυξη ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα αναδιαρθρώνεται μετά την μακρόχρονη κρίση, δημιουργώντας μεγαλύτερο χώρο και για τη δράση των τραπεζών.

Τα τρία ελλείμματα

Ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις, καθώς τρία σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας επιμένουν. Αυτά αφορούν τα τρία ελλείμματα: δηλαδή: το έλλειμμα των επενδύσεων, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, της αποταμίευσης και της συνακόλουθης βέβαια μεγάλης συμμετοχής της κατανάλωσης στο ΑΕΠ.

Αυτά, μαζί με το πολύ υψηλό ακόμη δημόσιο χρέος και την αναμενόμενη σταδιακή επιδείνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δημιουργούν την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και δημοσιονομική επαγρύπνηση.

Οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τα λίγα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μεταρρυθμιστικών πλεονεκτημάτων και ευκαιριών που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κρίσης, των τεράστιων ευρωπαϊκών κονδυλίων και της βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελούν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τοποθετήσουν την οικονομία σε τροχιά μακρόχρονης ισορροπίας και ανάπτυξης.

 Οι επιδόσεις των τραπεζών

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι το 2022 επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Τα δε πρόσφατα προβλήματα ρευστότητας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επηρέασαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες ενίσχυσαν την κερδοφορία τους, με τα κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να βρίσκονται σε μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων. Η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που πέτυχε μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα κάλυψης των εν λόγω δανείων σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι η Eurobank συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης, μετασχηματισμού και ανάπτυξης που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, δημιουργώντας αξία και ευημερία. "Οι άνθρωποί μας δίνουν το καλύτερό τους εαυτό και λειτουργούν με ισχυρό αίσθημα ευθύνης ως πραγματικοί πρωτοπόροι προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μετόχων μας, των πελατών μας και της κοινωνίας. Ευχαριστούμε δε ιδιαίτερα τους μετόχους μας που μας στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους", πρόσθεσε.

Η προοπτική μερισμάτων

Μιλώντας στην γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ξεκίνησε την παρέμβαση του αναφέροντας: «Μετά από τόσο διάστημα που ζητούσαμε από εσάς τους μετόχους μας, στήριξη και πίστωση χρόνου, μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας, μετά από τόσες στενωπούς και υποτροπές, σήμερα μπορώ να ξεκινήσω με μια δήλωση: ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων». Επισήμανε ότι εφεξής η κατάλληλη ανταμοιβή των μετόχων βρίσκεται στο κέντρο του επιχειρηματικού σχεδιασμού της Eurobank.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, σε αντίθεση με το περιβάλλον στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες βασικές αγορές της Eurobank, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει σχετικά ισχυρή και το ίδιο αναμένεται και για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόβλεψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία τριετία σημαντικά υψηλότερος από τον εκτιμώμενο μέσο ευρωπαϊκό και ειδικά για το 2023 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5%.

Την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς σταθερότητας αποτυπώνει η μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών και αναμένεται να επισφραγίσει, σε ορατό πια χρόνο, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποτελέσει και το τελευταίο ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η δεκαετής οικονομική κρίση έχει αφήσει ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες, για τις οποίες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Το δημόσιο χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό, πάνω από 400 δισ. ευρώ. Έχει ρυθμιστεί μακροπρόθεσμα και με σταθερά χαμηλά επιτόκια, μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά το ύψος του επιβάλλει διαρκή δημοσιονομική σύνεση, είπε.

 Πάνω από τους στόχους η Eurobank

Σχετικά με τις επιδόσεις της Τράπεζας, μέσα σε ένα βελτιούμενο οικονομικό περιβάλλον, "η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022". Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου.

Τα κέρδη του 2022 ενίσχυσαν οργανικά την κεφαλαιακή βάση και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων βελτιώθηκε κατά περίπου 300 μονάδες βάσης στο 19%. Συγχρόνως, η ενσώματη εσωτερική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε κατά 20%, στο 1,70 ευρώ, είπε ο κ. Καραβίας.

Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους -μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Η Eurobank έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων, είπε επίσης ο κ. Καραβίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε παρόντες παντού, όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Στις χώρες εκτός Ελλάδος που έχουμε παρουσία, αλλά και με χορηγήσεις πάνω από 3 δισ. δολάρια, διατηρούμε μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, όπως στηρίζουμε και τα νοικοκυριά που επίσης ανακάμπτουν μετά την κρίση και την πανδημία».

Κλείνοντας την παρέμβαση του επισήμανε, απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας: «Απαντώντας σε ένα πλήθος προκλήσεων, η Eurobank σήμερα είναι μια κερδοφόρα Τράπεζα, με ισχυρά μεγέθη και ισολογισμό, με άριστο προσωπικό, με ορθό επιχειρηματικό μοντέλο και ένα ξεκάθαρο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματά της. Μετά από μόχθο πολλών ετών, χάρη στη στήριξη σας, χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών μας και τις προσπάθειες των εργαζομένων μας, μπορούμε να εστιάζουμε στον απώτερο σκοπό της Τράπεζας: να δημιουργούμε αξία για εσάς, στηρίζοντας τους πελάτες μας, τους πρωτοπόρους μιας αειφόρου και κοινωνικά διάχυτης ανάπτυξης στη χώρα μας και παντού όπου έχουμε παρουσία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις