Αγορές

Μεγάλα περιθώρια στις τραπεζικές μετοχές- Οι τιμές στόχοι για Πειραιώς, Alpha, Εθνική, Eurobank


Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equitie και της Optima Banks, που δίνουν σύσταση αγοράς

Εξαιρετικές προοπτικές και μεγάλα περιθώρια ανόδου  βλέπει  στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές η Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι οι τρέχουσες τιμές τους δεν αντιστοιχούν στην ανθεκτικότητα των εσόδων, την απόδοση κεφαλαίων και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού που εμφανίζουν μετά τη δραστική μείωση των NPEs.

 Ταυτόσημες εκτιμήσεις διατυπώνει σε ανάλυση της και η Optima Bank, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο, λόγω υψηλότερων βασικών εσόδων, αποτελεσματικής συγκράτησης του κόστους και χαμηλότερων προβλέψεων. Επιπλέον, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη και η ποιότητα ενεργητικού και η δυναμική παρέμειναν θετικές.

Οπως και η Eurobank Equities, η Optima Bank δίνει σύσταση buy, συνιστώντας τοποθετήσεις στον κλάδο. Δίνει τιμή-στόχο  2,10 ευρώ για την Alpha Bank, 2,41 ευρώ για τη Eurobank, 9,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η εταιρεία επενδυτικών υπηρεσιών του ομίλου Eurobank επισημαίνει ότι οι τράπεζες επέτυχαν υψηλές επιδόσεις  το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι μετοχές τους δεν ακολούθησαν την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαΊκών και παραμένουν "φθηνότερες" με βάση την κερδοφορία και την εσωτερική τους αξία.

Συνιστά λοιπόν τοποθετήσεις (buy) στις τρεις τραπεζικές μετοχές που καλύπτει, επιβεβαιώνοντας τις τιμές στόχους: για την Alpha Bank 2,41 ευρώ, 10,37 ευρώ για την Εθνική και  5,40 ευρώ για την Πειραιώς - που αποτελεί πρώτη επιλογή της

Παράλληλα, αναφέρει πως τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση στα 1,26 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 45% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τόσο τις εκτιμήσεις της όσο και τις εκτιμήσεις της συναίνεσης κατά >10%, ως αποτέλεσμα των ανθεκτικών επιτοκιακών εσόδων (NII) και του χαμηλότερου από το αναμενόμενο υποκείμενο κόστος κινδύνου (CoR).

Συγκεκριμένα, το NII σε επίπεδο κλάδου αυξήθηκε κατά 15,5% σε ετήσια βάση (NIM +42 μ.β.), υποχωρώντας μόλις 2,6% σε τριμηνιαία βάση (NIM μειωμένο κατά 8 μ.β.) μετά από το ρεκόρ του 4ου τριμήνου του 2023, με τη Eurobank να δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα διατηρώντας τα επίπεδα NII και NIM. Η απόδοση του κλάδου NII οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εποχικότητα, το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης, οι εμπροσθοβαρείς εκδόσεις για ανώτερους τίτλους και η εποχιακά ασθενής πιστωτική επέκταση (0,1 δισ.), που υπεραντιστάθμισαν τα ανθεκτικά περιθώρια κέρδους πελατών και τα χαμηλά beta καταθέσεων.

Σε επίπεδο προ προβλέψεων κερδών, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν σχεδόν αμετάβλητα (και αυξήθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση), σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, με την Εθνική και τη Eurobank να ξεχωρίζουν ως πιο ανθεκτικές. Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν επίσης από το χαμηλότερο από το αναμενόμενο OpEx (πτώση 7% σε τριμηνιαία βάση) που αντιστάθμισε τη μικρή τριμηνιαία μείωση του βασικού εισοδήματος.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, η Eurobank και η Εθνική κατέγραψαν το υψηλότερο ετήσιο RoTE με 20% και ακολουθούν η Πειραιώς με 16,4% και η Alpha με 12,9%. Τα εποπτικά κεφάλαια αυξήθηκαν επίσης σε υψηλότερα επίπεδα, με τον μέσο δείκτη FL CET1 να φτάνει στο 16,1%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 40 μονάδες βάσης μετά τον υπολογισμό των μερισμάτων, ενισχύοντας τη δημιουργία οργανικού κεφαλαίου.

Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης τον Μάρτιο (>15%), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του discount σε όρους P/TBV έναντι των περιφερειακών ομοτίμων σε >20% λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος των μερισμάτων (SSM σε εκκρεμείς εγκρίσεις), οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν προσεγγίσει πρόσφατα την ανοδική κίνηση του ευρωπαϊκού κλάδου, επισημαίνει η Eurobank Equities. Αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount >20%.

Επίσης σημειώνεται πως υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, με τις 3 τράπεζες στην κάλυψή της να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με 6,2x σε όρους PE και 0,77x σε όρους P/TBV, καθώς οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν το CoE στα μέσα επίπεδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το ανθεκτικότητα εισοδήματος, τη σημαντική προαιρετική δυνατότητα κεφαλαίου (με πλεονάζον κεφάλαιο >4 δισ. ευρώ) και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

Η Eurobank Equities τονίζει ότι ο συνδυασμός ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE 2025 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (αποκατάσταση μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) συνιστούν μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, ενώ επαναλαμβάνει τη σύσταση για «Αγορά» για όλες τις τράπεζες με αμετάβλητες τις τιμές στόχους, με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης του πλάνου και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα