Αγορές

Εurobank Equities: Θετική εκτίμηση για το ΧΑ το 2022 – Ποιες μετοχές επιλέγει


Την αισιοδοξία ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα για να καταγράφει θετική πορεία εντός του 2022, καταθέτει η Eurobank Equities σε σημερινή της έκθεση. Η χρηματιστηριακή, πάντως, επισημαίνει ότι στις επόμενες εβδομάδες θα προκύψουν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά, εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον, που προκάλεσε sell off στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, την περασμένη Παρασκευή.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities, έχει τις προϋποθέσεις για να κινηθεί ανοδικά την επόμενη χρονιά. Το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και κινηθεί κοντά στο 5% το 2022, αποτελεί βασικό άξονα «προώθησης» του ΧΑ, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, ότι οι δυσχέρειες (πανδημία-ενεργειακή κρίση), παραμένουν.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι μη τραπεζικές μετοχές θα αυξήσουν τα λειτουργικά τους κέρδη κοντά στο 14%, σημειώνοντας ότι συνολικά οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, με discount περίπου 25% έως 30% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Ευρώπη και περιφέρεια. 

Η χρηματιστηριακή προτρέπει τους επενδυτές να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με τραπεζικής μετοχές, όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας, που προχωρά τάχιστα τη διαδικασία εκκαθάρισης των ισολογισμών της από τα «κόκκινα» ανοίγματα. Επίσης προτείνει μετοχές που προσφέρουν υψηλό και διατηρήσιμο μέρισμα όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά και αυτές που σχετίζονται με την «πράσινη» ανάπτυξη, όπως οι ΔΕΗ και Mytilineos. Επίσης στις προτάσεις της χρηματιστηριακής είναι και η μετοχή της Motor Oil.

Η Eurobank Equities, βεβαίως, δεν παραβλέπει να επισημάνει με εμφατικό τρόπο, ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, παραμένουν ισχυροί. Σημειώνει, μάλιστα, πώς ένα νέο lockdown θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, κάτι που μεταφράζεται σε επιβράδυνση 0,6-0,7% του ΑΕΠ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης