Διεθνή

Εuractiv: Την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξασφάλισε ο Ζάεφ


Τον «μαγικό αριθμό» των 80 βουλευτών που χρειάζεται για την αναθεώρηση του συντάγματος τη πΓΔΜ, φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ, όπως ανέφερε, χθες, η Σερβική Ραδιοτηλεόραση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το αλβανόφωνο κανάλι των Σκοπίων ΑLSAT-M, το Euractiv αναφέρει πως 11 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO -DPMNE έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο των συνταγματικών αλλαγών.

Το κανάλι Τelma είχε αναφέρει προηγουμένως ότι έξι βουλευτές του VMRO – DPMNE συζητούν με την κυβερνητική πλειοψηφία για συνταγματική αναθεώρηση.

Αισιόδοξος ότι θα επιτύχει τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή, άρα και την πλειοψηφία των 80 βουλευτών, εμφανίστηκε την Τετάρτη σε Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, την ώρα που άρχιζε η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.

«Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γιατί αυτή (η συμφωνία των Πρεσπών) είναι μοναδική ευκαιρία. Να αναλάβετε ευθύνη για να αδράξουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία για τη "Μακεδονία"» προέτρεψε εξάλλου την Τετάρτη τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ, μιλώντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή της πΓΔΜ, για να ξεκινήσει η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών, θεωρείται η ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου.