Χρηστικά

Έτσουξαν τα πρόστιμα της εφορίας για τις λίστες καταθετών εξωτερικού


Σε 1,9 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος - Βαρύς είναι ο πέλεκυς της ΑΑΔΕ στους εμπλεκόμενους στις λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ και Εμβασμάτων

Με κεφαλικό φόρο ύψους έως 1,9 εκατ. ευρώ, τιμωρήθηκαν οι καταθέτες εξωτερικού που βρέθηκαν στις λίστες Μπόργιανς, Λαγκάρντ καθώς και στη λίστα εμβασμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών που παρουσιάζει σήμερα το Σin.

Πρόκειται για όσους καταθέτες απέφυγαν να δηλώσουν στην εφορία, τα εισοδήματα, που φυγάδευσαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω κρίσης και εντοπίστηκαν από τις γαλλικές και τις γερμανικές αρχές, που έψαχναν δικούς τους φοροφυγάδες και κοινοποίησαν τα στοιχεία, με τα ονόματα Ελλήνων, στις ελληνικές αρχές.

Περισσότερο πλήρωσαν τη… νύφη, οι καταθέτες της λίστας Μπόργιανς, ακολουθούν οι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, ενώ μικρότερη ήταν η επιβάρυνση για τους ευρισκόμενους στη λίστα των εμβασμάτων, οι οποίοι όμως είναι πολυπληθέστερη και ήδη απέδωσε στα κρατικά ταμεία σχεδόν μισό δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, ο μέσος φόρος που καταλογίστηκε ανήλθε στο ποσό των 1.848.910 ευρώ.  Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 42 υποθέσεις στις οποίες καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 77,65 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ονομάτων που περιέχει η συγκεκριμένη λίστα την οποία παρέδωσε στην Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς, περιέχει 10.588 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Η λίστα περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών αρχών μετά από μια απίστευτη ιστορία κατασκοπείας για την οποία είχε γράψει σχετικά το Σin. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μπόργιανς, τη σχετική λίστα επιχείρησε να την παραδώσει το 2014 στο ελληνικό υπουργείο Oικονομικών, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να την παραλάβει! Τελικά παραδόθηκε το 2015 και ξεκίνησαν οι έλεγχοι.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, οι περισσότεροι που είναι στη λίστα, εκτός από όσους ελέγχθηκαν, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη, για να αποφύγουν τον έλεγχο και τα βαριά πρόστιμα.

Η λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέδωσε το 2011 η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με την ιδιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκε από τους 253  ολοκληρωμένους ελέγχους ανήλθε σε 287,76 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος και τα πρόστιμα ανά φορολογούμενο/καταθέτη εξωτερικού.

Η λίστα «Εμβασμάτων Εξωτερικού» είναι η πιο πλούσια καθώς περιλαμβάνει 25.000 περιπτώσεις Ελλήνων, οι οποίοι έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011, όταν η οικονομία κλυδωνιζόταν.

Ήταν και η πιο αποδοτική για τα δημόσια ταμεία, καθώς με την ολοκλήρωση 1.047 ελέγχων σε ισάριθμες υποθέσεις καταλογίστηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 452,17 εκατ. ευρώ. Ανά υπόθεση, η μέση επιβάρυνση ανέρχεται στο ποσό των 431.873 ευρώ.

Τέλος, στις 323 εταιρείες offshores που ελέγχθηκαν, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους συνολικούς ύψους 109,9 εκατ. ευρώ, με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 340.249 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις