Χρηστικά

Έτοιμος ο «Big Brother» της Εφορίας – Ηλεκτρονικό φακέλωμα των οφειλετών


Πλήρες «φακέλωμα» των οφειλετών προς το Δημόσιο ετοιμάζει η ΑΑΔΕ,  μέσω του νέου ηλεκτρονικού «όπλου» της που φέρει το όνομα «Eispraxis».  Οι ελεγκτικές αρχές θα δημιουργήσουν μια νέα βάση δεδομένων για κάθε οφειλέτη, που θα λειτουργεί σε real time και θα εμπεριέχει στοιχεία και αναλυτικές πληροφορίες για τα χρέη του προς την εφορία, τα εισοδήματά, τα περιουσιακά του στοιχεία αλλά και τις τραπεζικές συναλλαγές του.
 
Οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όπως επίσης και να προχωρούν σε συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Παράλληλα, κρίνοντας από τη «συμπεριφορά» που επιδεικνύει ο οφειλέτης, θα μπορούν να προχωρούν και στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο οφειλέτης θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων για τον… κίνδυνο που διατρέχει και θα καλείται να τακτοποιήσεις τις φορολογικές εκκρεμότητές του.

Το νέο σούπερ όπλο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίησή του έγινε ήδη, με την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι διαθέσιμες στην ΑΑΔΕ πληροφορίες και στοιχεία από την Εργάνη, το ΓΕΜΗ και το Μητρώο Πολιτών.

Άγριο κυνηγητό οφειλετών της Εφορίας

Στα τέλη Ιουλίου η ΑΑΔΕ εγκαινίασε τη λειτουργία δύο νέων εισπρακτικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να...κυνηγήσει οφειλέτες της Εφορίας που χρωστάνε ποσά άνω των 500 ευρώ, με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων. Οι δύο νέες υπηρεσίες θα κληθούν να διαχειριστούν και τη δραματική αύξηση κατά 800.000 ΑΦΜ, των οφειλετών της Εφορίας που καταγράφηκε τον Μάιο. Ειδικότερα οι οφειλέτες της Εφορίας εκτοξεύτηκαν σε 4.744.758 ΑΦΜ, από 3.944.665 ΑΦΜ τον Απρίλιο, σημειώνοντας σε ένα μήνα, αύξηση κατά 800.093 ΑΦΜ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα