Τράπεζες

Έτοιμες για νέα δάνεια οι τράπεζες αλλά... μόνο σε «μεγάλους»


Ανοίγουν οι στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων, όμως οι τραπεζίτες θα «παίξουν» εκ του ασφαλούς για να αποφύγουν νέες επισφάλειες.

Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, δηλώνουν κορυφαίοι τραπεζίτες, καθώς επιταχύνεται, μέσω του σχεδίου «Ηρακλής», η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ξεκαθαρίζουν, όμως, όιτ, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, τα νέα δάνεια θα κατευθυνθούν σε λίγα project και σε μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή σε δάνεια που θα παρέχουν στις τράπεζες την ασφάλεια ότι δεν θα δημιουργήσουν νέες επισφάλειες.

Μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, τόνισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής», για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν δάνεια ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία.

Όμως, από τις τοποθετήσεις κορυφαίων τραπεζιτών στην ίδια εκδήλωση, αλλά και από επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, στο προσωπικό της τράπεζας, προκύπτει σαφώς ότι οι τράπεζες θα είναι πολύ προσεκτικές στις χορηγήσεις νέων δανείων, επιλέγοντας τις πιο ασφαλείς χρηματοδοτήσεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην πλευρά της ζήτησης νέων δανείων, μόνο δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ασφάλεια.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, επισήμανε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου αισιοδοξίας, προβλέποντας αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης ίσως και πάνω από το 3% το 2021. Τόνισε, όμως, ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν σοβαρά σχέδια, όπως αυτό του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι τράπεζες μπορούν πλέον να χρηματοδοτούν όσα project αξίζει να χρηματοδοτηθούν.

Ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζαννιάς, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί το εισόδημα των τραπεζών, ώστε να μπορούν να δανειοδοτούν.  Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθήσει στη δραστική μείωση του κόστους ρίσκου, από το 2% στο 0,6% - 0,7%, καθώς θα περιορίσει τα προβληματικά δάνεια των τραπεζικών ισολογισμών, κάτι που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Όμως, όπως προκύπτει από επιστολή του Φ. Καραβία στο προσωπικό της Eurobank, θα στηρίξει χρηματοδοτικά κυρίως τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με πρώτη την επένδυση στο Ελληνικό. «Το έργο του Ελληνικού», αναφέρει ο κ. Καραβίας, «ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, στο ΑΕΠ και την απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Είμαστε παρόντες με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των 2 δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, η Eurobank θα διαθέσει περί τα 900 εκ. ευρώ για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν αυτή τη χρονική στιγμή για την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ θα έχει κεντρικό ρόλο και στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 300 εκ. ευρώ.

Η Eurobank σχεδιάζει, επίσης, την παροχή μεγάλων χρηματοδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας, ενώ ανέλαβε μαζί με την Goldman Sachs καθήκοντα χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΔΕΗ. Όπως σημειώνει ο κ. Καραβίας, το επόμενο διάστημα θα κατασκευαστούν νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και η Eurobank κινείται ενεργητικά και θα έχει ουσιαστική παρουσία στη χρηματοδότησή τους, ενώ έχει ουσιαστική παρουσία έχουμε ήδη στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον, η Eurobank θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα σημαντικές συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις στον τουριστικό κλάδο.