Αγορές

Εθνική- Πειραιώς στο βυθό, η Coca-Cola έσωσε τον ΓΔ


Τα  μηνύματα που στέλνει η αγορά δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για τις τράπεζες και τους μετόχους τους: Οι διεθνείς οίκοι, οι αναλυτές και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θεωρούν εξαιρετικά αβέβαιες τις προοπτικές του κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη  τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια, τη στασιμότητα στις χρηματοδοτήσεις και τις παρατηρούμενες αδυναμίες στην παραγωγή εσόδων.

Οι εκτιμήσεις τους αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπου οι μετοχές τη Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς βυθίστηκαν σήμερα, γράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά! Η Alpha Bank  υπέστη μικρότερες απώλειες, ενώ η Eurobank συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα, λόγω της δυναμικής που δημιούργησε το deal με την Grivalia.

Η καταβύθιση των δύο τραπεζικών μετοχών οφείλεται εν μέρει στις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις των index funds, που αποχωρούν από το ΧΑ ή αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους μετακινώντας χρήμα σε άλλες μετοχές.
Ηταν πάντως το γεγονός που επηρέασε καθοριστικά το κλίμα και την ενδοσυνεδριακή τάση στο ΧΑ.

Ως αντίβαρο για τη στήριξη των δεικτών χρησιμοποιήθηκε η μετοχή της Coca-Cola, η οποία συχνά χρησιμοποιείται από τους διαχειριστές ξένων ισχυρών χαρτοφυλακίων ως «εργαλείο» για τη διαμόρφωση εικόνας και τη χειραγώγηση δεικτών του ΧΑ.
Η θετική εικόνα που διαμορφώθηκε στο ταμπλό, λειτούργησε καθησυχαστικά στην αγορά, αναθέρμανε το αγοραστικό ενδιαφέρον και δημιούργησε πρόσκαιρα ανοδική ενδοσυνεδριακή τάση

Η Coca-Cola έχει συμμετοχή 10,7% στον Γενικό Δείκτη. Σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά άνοδο 5,5% πρόσθετε περίπου 3,6 μονάδες στον ΓΔ (+0,58%). Εκλεισε με κέρδη 3,8%, τα οποία «μεταφράζονται» σε +2,4 μονάδες για τον ΓΔ ή +0,40%.

Είναι αυτό που κράτησε σε θετικό πρόσημο τον ΓΔ, ο οποίος έκλεισε με +0,14% στις 604,26 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά πήγε από -0,17% (602,42 μονάδες) μέχρι +0,97% (609,28 μονάδες)
Ανοδο 0,89% σημείωσε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τη βοήθεια της Coca Cola.

Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Σημείωσε υψηλό ημέρας +1,53% στις 4:00 και στη συνέχεια, την τελευταία ώρα των συναλλαγών, «βούτηξε» χωρίς επάνοδο. Τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας με -2,14%.
Νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσαν η Εθνική (-8,6% στα 0,93 ευρώ) και η Πειραιώς (-8% στα 0,902 ευρώ. Alpha -1,2%, Eurobank +2,3%, αμετάβλητη η Attica.

Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών blue chips την Coca-Cola  ακολούθησαν: Motor Oil +2,5%, ΟΤΕ +2% Βιοχάλκο και Jumbo +0,8%.

Στον αντίποδα Φουρλής -4,6%, ΔΕΗ -4%, ΕΥΔΑΠ -3,9%, Lamda -3%, Μυτιληναίος -2%.

Διαβάστε επίσης