Αγορές

Εθνική και funds ανέβασαν το ΧΑ


Προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας και περαιτέρω βελτίωση των τιμών  δημιουργεί η  εικόνα της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, που ολοκληρώθηκε εντυπωσιακό άλμα στο κλείσιμο και με ενδείξεις αυξανόμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Σε ρόλο σηματωρού η Εθνική, που προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών χαρτοφυλακίων.

Ιδιαίτερα θετική η επίδραση από την αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκαν σήμερα νέα ιστορικά ρεκόρ και η απόδοση του  10ετούς τίτλου υποχώρησε στο 1,32%!  Η ραγδαία αποκλιμάκωση αντανακλά μεν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, αλλά οφείλεται και στο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων παραμένουν… αστρονομικές, σε σχέση με τις οριακές ή αρνητικές αποδόσεις των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι  στήριξη στο ΧΑ πρόσφεραν σήμερα  χαρτοφυλάκια και εταιρείες που συμμετείχαν στο road show του Λονδίνου, όπου πέρασε το «μήνυμα» ότι το ρίσκο χώρας έχει περιορισθεί δραστικά,  η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά και οι προοπτικές στο ΧΑ είναι ευοίωνες.

Το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων υπαγόρευσε κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε  ισχυρά χαρτοφυλάκια, που ενίσχυσαν τις ανοδικές τάσεις προσπαθώντας να κλείσουν θέσεις. Οι διαθέσεις τους θα φανούν την επόμενη εβδομάδα – αν έχουν σκοπό να «κυνηγήσουν» την αγορά, ή θα επιδιώξουν να ρευστοποιήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης  έχει περιθώρια ανόδου περίπου 2% ώς την επόμενη αντίσταση, που εντοπίζεται στις 890-894 μονάδες. Σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης πρώτη στήριξη  θα είναι οι 868 μονάδες.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις  876,17 μονάδες, με άνοδο 0,26%. Απέκτησε θετικό πρόσημο στα call auctions,  ενώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινούνταν στο κόκκινο.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε μόλις 0,15%, κλείνοντας στις 2.170,86 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης που κινήθηκε «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» σε όλη τη συνεδρίαση, πραγματοποίησε  εντυπωσιακό άλμα στα call auctions και από μεταβολή 0% πήγε +1,14%.
Πρωταγωνίστησε η Εθνική, κλείνοντας +3,2%, με συναλλαγές 6,84 εκατ. τεμαχίων. Eurobank +2,6%, σχεδόν αμετάβλητες η Alpha και η Attica,  Πειραιώς -2,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +2,8%,  Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ +1,5%,  Agean  και ΟΤΕ +0,8%, Motor Oil +0.5%.
Στον αντίποδα Lamda -2,7%, Φουρλής και Cenergy -1,4%,  Coca-Cola -1,2%, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ -0,5%.