Αγορές

Εθνική και ΔΕΗ έδωσαν ώθηση στο ΧΑ


Η έξοδος της Εθνικής στην αγορά, πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και η σύναψη δανείου 160 εκατ. ευρώ από την ΔΕΗ, έδωσαν ισχυρή ώθηση στις δύο μετοχές, που πρωταγωνίστησαν στη σημερινή συνεδρίαση και συνέβαλαν καθοριστικά στο ανοδικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη.

Η είσοδος στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές διατηρεί άριστο κλίμα στην αγορά ομολόγων και διευκολύνει το σχεδιασμό τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων για δανεισμό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι, αμέσως μετά τις εκλογές, και το Ελληνικό Δημόσιο θα βγει στην αγορά για την έκδοση νέου ομολόγου.

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε έκδοση ομολόγου Tier 2 για να αντλήσει περί τα 400 εκατ. ευρώ, μετά την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η ΔΕΗ ανακοίνωσε δανειακή σύμβαση 160 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 5,06%, ενώ κέρδη 8,43% είχε ο τίτλος της ΔΕΗ.

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση ήταν καθαρά ανοδική, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στι 849,35 μονάδες, με άνοδο κατά 1,27%. Η αξία των συναλλαγών, πάντως, ήταν αρκετά χαμηλότερη από το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, φθάνοντας τα 54,5 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ, με άνοδο 1,89%, ο ΟΠΑΠ, με κέρδη 2,45% και η Alpha, με άνοδο 3,98%, ήταν οι τρεις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που είχαν τα μεγαλύτερα κέρδη με σημαντική αξία συναλλαγών.