Ασφαλιστική Αγορά

Εθνική Ασφαλιστική: Ολοκληρώθηκε η πώληση – σκανδαλώδης εκποίηση


H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η πώληση του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο CVC Capital Partners.  H συναλλαγή περιλαμβάνει την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκουν στην ΕΤΕ στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings.

Το deal Εθνικής - CVC Capital, όπως είχε γράψει σε πρόσφατο άρθρο του το Sin, αποτελεί σκανδαλώδης εκποίηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με όρους και τίμημα που ζημιώνουν κατάφωρα τη μητρική τράπεζα.

Με όρους «ξεπουλήματος»

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σύγκριση με την “Ευρωπαϊκή Πίστη” που πουλήθηκε στην Αllianz (και είχε ιδιώτη μεγαλομέτοχο), η ομοειδής θυγατρική της Εθνικής εκποιήθηκε από την τράπεζα με όρους “ξεπουλήματος” - με τίμημα πολύ χαμηλότερο από την αγοραία αξία της,  από την καθαρή της θέση και από το ποσό που θα αντιστοιχούσε με βάση την κερδοφορία της.

Η τράπεζα μάλιστα δεν ξέρει τι τελικά θα εισπράξει για το παραχωρούμενο 90% της θυγατρικής της. Το βέβαιο τίμημα είναι μόλις 358 εκατ. ευρώ και μπορεί να προσαυξηθεί μέχρι και κατά 120 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις επιδόσεις που θα επιτυγχάνει το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας στην πώληση τραπεζασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για ολοκλήρωση του deal

Η Εθνική Τράπεζα («ΕΤΕ») ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την αποεπένδυση ποσοστού 90.01% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΓΑ «Η ΕΘΝΙΚΗ» («Εθνική Ασφαλιστική») στο CVC Capital Partners' Fund VII ("CVC") κατόπιν της λήψης των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των εθνικών και ενωσιακών εποπτικών Αρχών. H συναλλαγή περιλαμβάνει την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκουν στην Τράπεζα στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings S.à.r.l («Αγοραστής») και την αγορά από την Τράπεζα ποσοστού 9.99% στο μετοχικό κεφάλαιο του Αγοραστή.

Η συναλλαγή έχει θετική επίπτωση κατά περίπου 90 μονάδες βάσης στον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων της 31.12.2021.

Η CVC Capital Partners είναι μια εταιρεία επενδύσεων με γραφεία σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται είναι επενδυμένα σε πάνω από 100 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί πάνω από 450 χιλ. εργαζομένους. Τα CVC Funds έχουν σημαντική εμπειρία επενδύσεων σε ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει πάνω από €1.5 δις. στη χώρα από το 2017.

Η Morgan Stanley & Co. International plc και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ για τη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι, και η εταιρεία EY ως σύμβουλος επί λογιστικών και αναλογιστικών θεμάτων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα