Τράπεζες

Εθελουσία Πειραιώς: Δεν ικανοποιεί το πρόγραμμα


Κατώτερο του αναμενομένου είναι το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, για την πλειονότητα των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις. 

Το πρόγραμμα δεν έγινε δεκτό με ικανοποίηση, καθώς τα οικονομικά κίνητρα, που είναι και το βασικό στοιχείο του πακέτου, κρίνονται ανεπαρκή και αισθητά χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα. Υπάλληλοι της τράπεζας κάνουν λόγο για μείωση έως και 50% της οικονομικής προσφοράς για οικειοθελή αποχώρηση σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα της τράπεζας.
 
Υπενθυμίζεται,  ότι το νέο πρόγραμμα προβλέπει εφάπαξ ποσό που ισοδυναμεί με έναν αριθμό μικτών μισθών, ο οποίος καθορίζεται από το εύρος χρόνου υπηρεσίας και τη μονάδα απασχόλησης, ως εξής: 

  • για  έτη υπηρεσίας 3-9, προσφέρονται 12 -15 μισθοί (ανάλογα με τη μονάδα)
  • για έτη 10-15, μισθοί 18-22
  • για έτη 16-20, μισθοί 24-29
  • για έτη 21+, μισθοί 30-36 

Οι πρώτες αρνητικές εκτιμήσεις των εργαζομένων προϊδεάζουν για περιορισμένη συμμετοχή (λίγων εκατοντάδων σε σύνολο προσωπικού γύρω στις 12.000) στην εθελούσια, που είναι ανοιχτή  έως και την Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019.

Κατά μία εκδοχή το πρόγραμμα εθελουσίας έχει βασικό στόχο να δώσει μιά τρίτη λύση στο προσωπικό του RBU (διεύθυνση διαχείρισης δανείων), που αυτή την περίοδο αποφασίζει αν θα δεχθεί τη μεταφορά στην υπό ίδρυση εταρία με την  σουηδική Intrum - με την όποια αβεβαιότητα αυτό συνεπάγεται - ή αν θα παραμείνουν στην τράπεζα, άγνωστο όμως σε ποιά θέση, αφού η διεύθυνση θα αποσχισθεί. 

Πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς  έχει ως επιχειρηματικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την τριετία 2019 – 2021.

ΚΥΡ  

Διαβάστε επίσης