Οικονομία

ETE: Η τουριστική έκρηξη φέρνει επενδυτές στην αγορά ακινήτων


H τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων, διαπιστώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο.

Η έρευνα εξηγεί ότι κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτή τη σημαντική δυναμική είναι: η εγκαθίδρυση σταθερού φορολογικού πλαισίου, κυρίως όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εταιρειών ακίνητης περιουσίας, και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.

Η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης ύστερα από μία δεκαετία συνεχούς πτωτικής πορείας (35%-45%).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές όλων των κατηγοριών ακινήτων σημειώνουν άνοδο σε σχέση με τα περσινά τους επίπεδα (με τις τιμές κατοικιών να εμφανίζουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018). 

Δεδομένου ότι η κρίσιμη παράμετρος για τη μελλοντική πορεία της αγοράς ακινήτων είναι η ένταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, η ΕΤΕ προχώρησε σε έρευνα πεδίου σε 200 εταιρείες διαχείρισης ακινήτων και μεσιτικά γραφεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς μεσιτών αναγνωρίζει την ύπαρξη σημαντικά αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδυτές φαίνεται να διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Στους ενεργούς επενδυτές που εμφανίζονται έτοιμοι για άμεσες τοποθετήσεις (35% ), και

και στους επιφυλακτικούς επενδύτες που, ενώ έχουν ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα, διατηρούν στάση αναμονής (55%).

Συνολικά, το 40% της αγοράς δηλώνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό.

airbnb

Οι μεσίτες συγκλίνουν στην άποψη ότι η ραγδαίας διείσδυση του AirBnB στην Ελλάδα, με το ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρές κατοικίες στην Αττική καλύπτει σχεδόν το 70% της εν λόγω αγοράς.(οι κατοικίες αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά ακινήτων, καθώς καλύπτει το 79% του συνολικού αποθέματος κτιρίων της χώρας) 

Όσον αφορά τα τουριστικά ακίνητα, το 60% της αγοράς δηλώνει την ύπαρξη ενεργού ενδιαφέροντος προερχόμενου κυρίως από ξένους επενδυτές.

Αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα, υπάρχει χαμηλή ζήτηση αλλά, υφίσταται άμεση ανάγκη κατασκευής ποιοτικών χώρων οι οποίοι αυτή τη στιγμή καλύπτουν μόλις το 6% του διαθέσιμου αποθέματος.

Μόνο στην Αττική το ενεργό ενδιαφέρον για ποιοτικά ακίνητα στην Αττική αγγίζει το ήμισυ της αγοράς ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι περίπου 20%.

 

Διαβάστε επίσης