Μία ερευνητική ομάδα του University College του Λονδίνου, κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, πιάνοντας την εκπληκτική ταχύτητα των 1.125 terabytes το δευτερόλεπτο.
Για να αντιληφθούμε τον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων, αναφέρουμε ότι με τέτοιες ταχύτητες θα μπορούσε κανείς να κατεβάσει μία ολόκληρη σειρά μέσα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Το εγχείρημα αυτό υλοποιήθηκε όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της θεωρίας των πληροφοριών, που αφορούν στο μέγιστο των πληροφοριών που μπορούν να μεταδοθούν με συγκεκριμένο Signal-to-Noise ratio. Εφάρμοσαν εξελιγμένες τεχνικές επεξεργασίας του ψηφιακού σήματος και κατάφεραν να βελτιστοποιήσουν το Signal-to-Noise ratio και να μεγιστοποιήσουν την ροή δεδομένων.
Κατάφεραν επί της ουσίας να προσδιορίσουν τον πιο αποδοτικό τρόπο για να κωδικοποιήσουν δεδομένα χρησιμοποιώντας οπτικά συστήματα επικοινωνίας, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν τους περιορισμούς του πομπού και του δέκτη. Ύστερα χρησιμοποίησαν έξυπνες τεχνικές για να μειώσουν τον θόρυβο του συστήματος, ώστε τα δεδομένα να μεταφέρονται χωρίς απώλειες.
Ο ερευνητής Dr Robert Macher, του UCL Electronics and Electrical Engineering, αναφέρει: «Παρόλο που τα τωρινά εξελιγμένα εμπορικά συστήματα μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα με έως και 100 Gigabits το δευτερόλεπτο, δουλεύουμε στο να σχεδιάσουμε την νέα γενιά συστημάτων που θα φτάνουν ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων έως και 1 terabit το δευτερόλεπτο. Αυτά τα συστήματα θα είναι έως και 50.000 φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των broadband συνδέσεων στον Ηνωμένο Βασίλειο, που αυτή την στιγμή είναι στα 24 megabits το δευτερόλεπτο».
Παρόλο που τα αρχικά αποτελέσματα αφορούσαν σε έναν πομπό συνδεδεμένο απευθείας στον δέκτη, η ομάδα σκοπεύει να πάει ένα βήμα παραπέρα και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μετάδοσης. Με αυτό τον τρόπο θα διερευνήσουν το μέγιστο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων σε μακρινές αποστάσεις, όπου οι οπτικές ίνες με την σειρά τους εισάγουν τη δική τους παραμόρφωση.