Ελλάδα

ΕΣΠ: Παραμένουν τα προσκόμματα στην πρόσβαση αιτούντων άσυλο στην υγεία


«Παραμένουν τα προσκόμματα στην πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην υγεία», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι πλέον με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων «αποκλείονται και παιδιά».

Παράλληλα, το ΕΣΠ τονίζει: «Με νέα εγκύκλιό του τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ και τους δικαιούχους αυτού, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναβάλλει εκ νέου τη ρύθμιση της πρόσβασης των αιτούντων άσυλο στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Παράλληλα, αποκλείει από την πρόσβαση στην υγεία και παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς, πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων το καθεστώς διαμονής δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί».

«Υπενθυμίζεται πως πριν από δυο και πλέον μήνες (11-07-2019), με έγγραφο του αρμόδιου Υπουργού, «πάγωσε» η ήδη προβληματική διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ, ιδίως για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας. Τόσο η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη, έχουν επισημάνει ότι έκτοτε ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός αιτούντων/δικαιούχων άσυλο αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φροντίδα. Πολλοί δε εξ’ αυτών είναι χρόνιοι πάσχοντες, με ανάγκες τακτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίες διογκώνονται έτι περαιτέρω λόγω του εγκλωβισμού τους στα ελληνικά νησιά», επισημαίνεται.

Το ΕΣΠ σημειώνει ότι «λαμβάνει τέτοια αιτήματα για συνδρομή, με πλέον πρόσφατο αυτό εξαμελούς οικογένειας προσφύγων από το Ιράκ, δυο εκ των ανήλικων τέκνων της οποίας χρίζουν άμεσης φροντίδας. Η οικογένεια είχε μεταφερθεί στην ενδοχώρα λόγω της υψηλής ευαλωτότητάς της, ωστόσο τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ».

«Επισημαίνεται πως βάσει εθνικού (Ν. 4368/2016) και ενωσιακού Δικαίου (Οδηγία Υποδοχής), η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην υγεία, ενώ ιδίως για τα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την κατάλληλη φροντίδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής, διασφαλίζεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και από τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».

Κλείνοντας, το ΕΣΠ καλεί την ελληνική Πολιτεία, «κατ’ εφαρμογή της νομιμότητας, να προβεί στην άμεση επίλυση του ζητήματος για τις χιλιάδες ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που εξακολουθούν να στερούνται το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία. Η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις