Οικονομία

ΕΣΕΕ: Τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν το εμπόριο


Την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου τιμά σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιωργος Καρανίκας: «Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Για ακόμα μία χρονιά τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν το Ελληνικό εμπόριο. Το επίδικο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Για το ελληνικό εμπόριο η εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αγωνία του. Οι Έλληνες έμποροι δεν είναι αναλώσιμοι. Ασκούν μία οικονομική δραστηριότητα που είναι βαθιά εγγεγραμμένη στην οικονομική δομή της χώρας και έχουν δημιουργήσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική παράδοση που βαραίνει στο παρόν και διανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Γι' αυτόν το λόγο διεκδικούν ενεργά τα αιτήματά τους, κατέρχονται στο δημόσιο διάλογο με αξιοπρέπεια και με πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις. Ουδέποτε ενέδωσαν στη δημαγωγία και στην εύκολη διαμαρτυρία και πάντοτε επεδίωξαν τη συνεννόηση και τη σύμπνοια για να υπερβεί η πατρίδα μας την καταστροφική συνθήκη της κρίσης».  

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει ότι «στο σημερινό εξαιρετικά ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η επιβίωση των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς προέρχονται από πολυετείς και διαδοχικές κρίσεις. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας, να ανακάμψουν και να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασής τους, όχι μόνο για να διατηρήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα, αλλά και για να αποκτήσουν νέα».

Ανάγκη αποτελεί, συνεχίζει η ανακοίνωση, η υιοθέτηση ενός φιλικότερου και σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, η εκπαίδευση των εργαζομένων, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του κράτους και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

«Η προσπάθεια για την πατρίδα που ονειρευόμαστε είναι συνεχής και ο εμπορικός κόσμος είναι εδώ για να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί. Με πείσμα, πίστη στις δυνατότητές του, επιμονή και συγκεκριμένες προτάσεις, θα εξακολουθήσει να συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα