Για τις νέες τάσεις στον τουρισμό και τις ραγδαίες αλλαγές του τουριστικού προϊόντος, μίλησε κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου του ΞΕΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης. Εδραία πεποίθησή στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είναι ότι η βασική γραμμή άμυνάς του αδειοδοτημένου τομέα απέναντι στις καταλυτικές εξελίξεις αλλά και στο διεθνή και στον αθέμιτο εγχώριο ανταγωνισμό είναι η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος με έμφαση στην ποιότητα.
της Ελενας Ερμείδου
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ανακοίνωσε την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας Πιστοποίησης των Καταλυμάτων ως “Boutique Hotels”, διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως Boutique Hotels είναι στη διάθεση των επαγγελματιών. Στόχος το Σήμα “Boutique Hotel” να αποτελέσει μέσο διάκρισης και προώθησης των ξενοδοχείων που προσφέρουν «μοναδική εμπειρία διαμονής» στους επισκέπτες τους
Το ΞΕΕ τόνισε ο Γ. Τσακίρης αναπτύσσει και υποστηρίζει νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως το Ελληνικό Πρωινό, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την μελέτη και θεσμοθέτηση νέων μορφών τουρισμού, που μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην υψηλή εποχικότητα της ζήτησης που διαχρονικά καταγράφεται, για το τουριστικό προϊόν.
Το ΞΕΕ δήλωσε στηρίζει έμπρακτα τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού και της Κας Κουντουρά για τον «Τουρισμό 365» καθόσον είναι κοινή διαπίστωση, ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού προϋποθέτει απαραιτήτως την αντιμετώπιση της εποχικότητας. Παράλληλα με πρωτοβουλίες και εξειδικευμένη τεχνογνωσία στηρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου για την «οριοθέτηση» τουριστικών προϊόντων που ενισχύουν τόσο τη διεποχικότητα της ζήτησης όσο και την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι και τα boutique hotels, ένα σήμα ποιότητας αλλά και προσδιορισμού των υπηρεσιών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, το οποίο με την προτροπή και την στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, οριοθετήθηκε.
Το ΞΕΕ εκτιμά ότι ο τουρισμός έχει ανάγκη οριοθέτησης των προϊόντων και προδιαγραφές ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνή ανταγωνισμό. Οι διαδικασίες, δε πιστοποίησης της κατάταξης, της ένταξης στο Ελληνικό πρωινό και τώρα των boutique hotels, έρχονται να καλύψουν αυτή την ανάγκη για ποιότητα του Ελληνικού τουρισμού.
Συγχρόνως το ΞΕΕ κατωχύρωσε το σήμα boutique hotels ως συλλογικό σήμα, δημιουργώντας μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διεκπεραίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των καταλυμάτων ως boutique hotels, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την παροχή άμεσων και υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών στα μέλη.
Βασικές προϋποθέσεις ένταξης
Οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης μίας μονάδας στην κατηγορία «Boutique Hotel» αποτελούν : α) το μέγεθος της να ανέρχεται έως τα 60 δωμάτια και β) να ανήκει σε κατηγορία 3, 4 ή 5 αστέρων. Ειδικότερα, ο σχετικός έλεγχος για την αξιολόγηση ενός ξενοδοχείου “Boutique Hotel” διενεργείται σε 4 φάσεις μέσω μιας διαδραστικής ηλεκτρονικής διαδικασίας on line.
Βάσει των απαντήσεων του κάθε ενδιαφερόμενου σε ειδικό ερωτηματολόγιο γίνεται η αξιολόγηση του concept της μονάδας και ακολούθως η Επιτροπή (απαρτιζόμενη από επαγγελματίες από το χώρο των ξενοδοχείων, αρχιτέκτονες και διακοσμητές) μελετά το σχετικό υλικό. Κατόπιν εκτελείται on line αξιολόγηση των Αναβαθμισμένων Υπηρεσιών και ακολουθεί η Πιστοποίησή τους (ο φορέας Διενέργειας Ελέγχου & Επιθεωρήσεων, μέσω Επιτόπιου Ελέγχου, βεβαιώνει για την συνδρομή των προϋποθέσεων ένταξης στο Σήμα “Boutique Hotel”), βάσει σχετικών κριτηρίων που έχουν συμπεριληφθεί στον κανονισμό ένταξης στα boutique hotels που έχει θεσπιστεί από το ΞΕΕ
Οι Προδιαγραφές Αναγνώρισης του Σήματος “Boutique Hotel” ουσιαστικά επιμερίζονται στην εφαρμογή του Concept : 1. στους χώρους του ξενοδοχείου, 2. στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και 3. στη διακόσμησή του.