Νέο Επιχειρείν

Έρχονται 500 εκ. ευρώ σε ελληνικές start ups μέσω EquiFund


Υψηλές είναι οι προσδοκίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές start ups το επόμενο διάστημα, μετά την ενεργοποίηση του EquiFund.

Συγκεκριμένα, 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να διοχετευθούν στα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups και εταιρείες μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund, που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους.

Συνολικά εντός του 2018 έχουν επενδυθεί 14 εκατ. ευρώ μέσω αυτού του μηχανισμού, ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.

Το ελληνικό οικοσύστημα των startup ωριμάζει και στρέφεται σε B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.

Στο εκτενές report που δημοσιοποιεί το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) αναλύονται τα πεπραγμένα ως τώρα, οι προκλήσεις και τα επόμενα βήματα για το ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

  • Oι ελληνικές startup εταιρείες συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ενώ παραδείγματα όπως της Workable και της Softomotive αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2018, οι 10 πιο επιτυχημένες εταιρείες συγκέντρωσαν περισσότερα από €116 εκατομμύρια σε επενδύσεις.
  • Περισσότερα από €500 εκατ. αναμένεται να διοχετευθούν στα επόμενα χρόνια σε ελληνικά startups και εταιρείες μέσω του επενδυτικού προγράμματος EquiFund, που συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Συνολικά εντός του 2018 έχουν επενδυθεί €14 εκατ. μέσω αυτού του μηχανισμού, ενισχύοντας καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικές ομάδες.
  • Το ελληνικό οικοσύστημα των startup ωριμάζει και στρέφεται σε B2B υπηρεσίες. Οι τομείς των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας είναι οι δημοφιλέστεροι ανάμεσα σε startups που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξής τους.
  • Εξαιρετικά σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες είναι πλέον διαθέσιμες στους έλληνες ιδρυτές νέων νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, απαιτείται όμως περισσότερη οργάνωση και σοβαρή προεργασία πριν προσεγγίσουν τα σχετικά επενδυτικά ταμεία, ούτως ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η πρότασή τους. Οι λόγοι για τους οποίους τα funds απορρίπτουν αιτήματα χρηματοδότησης δείχνουν πως υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας.

«Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι το πρόγραμμα EquiFund είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αντίκτυπός του πρέπει να είναι έντονος, σε οικονομικούς όρους, και ορατός στο ευρύ κοινό», δηλώνει ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και partner των Found.ation και Velocity.Partners VC.

 

Διαβάστε επίσης